ГоловнаСвіт

Трамп скасував програму із захисту "покоління мрійників"

Юні іммігранти здебільшого не знали іншої батьківщини, крім США.

Трамп скасував програму із захисту "покоління мрійників"
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп вирішив скасувати програму DACA, що захищала від депортації нелегальних мігрантів, що в'їхали в Сполучені Штати в дитячому віці.

Про це у вівторок, 5 вересня, повідомив американський генпрокурор і міністр юстиції Джефф Сешнс, пише DW. За його словами, голова Білого дому визнав програму неконституційною. Тепер свою позицію з цього питання повинен сформулювати Конгрес США.

DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals - Програму відкладеної дії стосовно дітей, що в'їжджають) затвердив попередній голова Білого дому Барак Обама в червні 2012 року. Вона була введена в дію безпосередньо президентським указом.

DACA надає певним групам нелегальних іммігрантів, які прибули в США у віці до 16 років, захист від депортації на два роки з наступним продовженням і можливістю отримання дозволу на працевлаштування. Мігрантів, які нелегально приїхали до Сполучених Штатів у дитячому віці з батьками, які отримали в країні освіту і згодом роботу, неформально називають "dreamers ("покоління мрійників").

Дональд Трамп ще на етапі своєї виборчої кампанії пообіцяв згорнути програму, дія якої поширюється на майже 800 тисяч осіб, що проживають в Сполучених Штатах. Плани американського лідера викликали гостру критику провідних членів Республіканської партії, членом якої є сам Трамп. Не відмовлятися від DACA президента, зокрема, закликав спікер Палати представників Пол Раян.

Як нагадує "Голос Америки", раніше Трамп обіцяв "проявити величезну доброту" при визначенні долі програми: "DACA для мене дуже складна тема ... Найчастіше мова йде про чудових дітей ... Їх привезли сюди ... Ми вирішимо питання з DACA милосердно ... тому що, знаєте, я обожнюю цих дітей. Я обожнюю дітей! У мене самого є діти і внуки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram