ГоловнаСвіт

Sky News повідомив про нові докази причетності РФ до спроби держперевороту в Чорногорії

Росіян, причетних до спроби повалення чорногорської влади, будуть судити заочно.

Sky News повідомив про нові докази причетності РФ до спроби держперевороту в Чорногорії
Фото: http://forum.vesveter.ru

Росіяни Володимир Попов і Едуард Широков (Шишмаков), підозрювані в участі у змові з метою організації державного перевороту в Чорногорії в жовтні 2016 року, незадовго до запланованого путчу побували в Белграді і спілкувалися з іншими підозрюваними, яких згодом затримали і які зізналися.

Про це повідомляє  телеканал Sky News з посиланням на фотографії, зроблені неназваною "європейською службою безпеки".

На одному зі знімків зображено Широкова на зустрічі з одним з головних змовників - сербським націоналістом Олександром Синджеличем. Пізніше Синджелича заарештували, і як повідомляли, він почав співпрацювати зі слідством. Зокрема зізнався у своїй причетності до спроби держперевороту і заявив, що був завербований двома громадянами РФ.

На іншій фотографії Широков і Попов зображені разом на лавці, розташованій, як вважають, в одному з парків у центрі Белграда.

Sky News стверджує, що обидві фотографії були зроблені приблизно в той самий час, коли планувався державний переворот. Джерела телеканалу в західних спецслужбах заявили, що знімки є "ще одним доказом того, що російська держава була безпосередньо пов'язана зі спробою державного перевороту" і планами вбивства прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича.

Раніше цього року Sky News публікував фотографії двох паспортів, виданих Широкову. В одному з них - більш ранньому - він фігурує як Шишмаков, але в більш пізньому документі, виданому в серпні 2016 року (лише за два місяці до спроби державного перевороту), поруч із фотографією тієї самої людини з тією самою датою народження вказано вже інше прізвище - Широков. Джерела телеканалу в західних спецслужбах пояснили, що прізвище Широков - традиційний псевдонім, який використовують співробітники Головного розвідувального управління Росії (ГРУ).

Раніше газета The Telegraph також публікувала фотографії двох імовірних російських змовників - Володимира Попова та Едуарда Широкова (Шишмакова). Джерела видання стверджували, що проведене експертами Великобританії і США попереднє розслідування допомогло встановити докази причетності до планованого путчу російської влади - це телефонні дзвінки, дані з електронної пошти, а також свідчення тих, кого затримали за підозрою в причетності до інциденту.

Путч планували на 16 жовтня 2016 року - день голосування на парламентських виборах у Чорногорії. Того дня влада країни повідомила про затримання групи змовників, які, за її версією, готували низку нападів і терактів. Метою змовників було захоплення парламенту і вбивство прем'єр-міністра Міло Джукановича. Також передбачається, що вони планували оголосити про перемогу однієї з опозиційних партій, яка захопила б владу в країні і змінила б зовнішньополітичний курс Чорногорії - відмовилася б від планів вступу в НАТО і взяла б курс на зближення з Москвою.

За підозрою в підготовці перевороту затримали понад 20 осіб, в основному громадян Сербії. Двоє росіян - Едуард Широков (Шишмаков) і Володимир Попов - були оголошені в міжнародний розшук. Передбачається, що після провалу путчу вони повернулися в Росію. Суд над змовниками почнеться у вересні.

Звинувачення оголошено 14 підозрюваним, включаючи двох чорногорських опозиційних депутатів і 10 сербів. Широков і Попов також входять у число обвинувачених. Однак через те, що їхнє місцезнаходження невідоме, суд над ними буде проходити заочно.

Нагадаємо, що 5 червня Чорногорія стала 29-м членом НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram