ГоловнаСвіт

Іран відкинув вимогу США про перевірку своїх військових об'єктів

Президент Ірану вважає, що США матимуть незначну підтримку союзників, якщо постараються відмовитися від ядерної угоди.

Іран відкинув вимогу США про перевірку своїх військових об'єктів
Хасан Рухани
Фото: EPA/UPG

Президент Ірану Хасан Рухані відкинув вимогу США, щоб ядерні інспектори ООН відвідали іранські військові бази.

Виступаючи на телебаченні, Рухані заявив, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) навряд чи погодиться на такі візити, повідомляє "Радіо Свобода".

"Наші відносини з МАГАТЕ визначаються правилами, а не Сполученими Штатами. На мою думку, малоймовірно, що МАГАТЕ схвалить прохання про перевірку, але навіть якщо воно це зробить, ми не погодимося", - сказав президент Ірану.

Він також додав, що США матимуть незначну підтримку союзників, якщо постараються відмовитися від ядерної угоди, укладеної 2015 року між Тегераном і світовими державами.

Минулого тижня постпред США в ООН Ніккі Хейлі запропонувала Ірану надати інспекторам МАГАТЕ доступ до своїх військових об'єктів, тим самим довести, що країна не приховує таємну ядерну діяльність.

У липні в США заявили, що Іран виконує умови ядерної угоди зі світовими державами, але порушує дух досягнутих домовленостей. У Білому домі пояснили, що президент США Дональд Трамп і держсекретар Рекс Тіллерсон вважають, що Іран "залишається однією з найнебезпечніших загроз інтересам США і регіональній стабільності". Того самого дня США ввели санкції проти 18 іранських фірм і фізичних осіб, причетних до ракетної програми Ісламської Республіки.

Іран і шістка міжнародних посередників (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина) в середині липня 2015 року досягли домовленості щодо ядерної програми Тегерана і підписали Спільний всеосяжний план дій (СВПД). Ісламська Республіка зобов'язалася обмежити роботи в галузі збагачення урану в обмін на скасування низки санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram