ГоловнаСвіт

Дамба біля Х'юстона почала пропускати воду після удару "Харві"

У Техас прибув президент Трамп. 

Через сильні зливи, спричинені ураганом "Харві", об'єм води у водосховищі біля Х'юстона виріс до критичного рівня, і вода стала переливатися через ключову дамбу, передає ВВС-Україна.

Раніше інженери почали скидання води з дамби Аддікс, щоб запобігти затопленню прилеглих до водосховища районів. 

Фото: EPA/UPG

Однак у вівторок, за словами керівника штабу з ліквідації наслідків повені Джеффа Ліднера, вода піднялася вище від максимального рівня, який здатна стримати дамба.

Ураган "Харві" спричинив величезні повені в штаті Техас, а тепер загрожує підтопленням штату Луїзіана. 

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Небачена в Техасі кількість опадів змусила тисячі людей залишити їхні підтоплені будинки в околицях Х'юстона, тоді як рятувальники продовжують евакуювати людей, які не можуть виїхати. Затяжні зливи тривали три доби і, згідно з прогнозом, дощі найближчим часом не припиняться.

За даними влади Техасу, шторм забрав щонайменше дев'ять життів. Під час повені загинули шість членів однієї сім'ї, повідомили американські ЗМІ з посиланням на родичів, але офіційно ця інформація не підтверджена.

У Х'юстоні, четвертому найбільшому місті США, не оголошували евакуації жителів з побоювань, що вона може викликати хаос і загибель людей, які могли б виявитися в пастках власних автомобілів на затоплених дорогах. 

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Тим часом на південь від Х'юстона представники місцевої влади в окрузі Бразорія повідомили, що вода прорвала дамбу у водоймі й написали мешканцям: "Утікайте негайно!"

Метеорологи попереджають, що цього тижня кількість опадів може зрости вдвічі.

Президент США Дональд Трамп прилетів у штат Техас, де триває тропічний шторм, передає DW. Він пообіцяв штату повну підтримку з боку федерального уряду, коли Техас буде долати "довгий і важкий шлях до відновлення". "Ми є однією американською сім'єю", - зазначив він.

З огляду на критичність ситуації, 54 округи штату були оголошені зоною стихійного лиха. Поліція і Національна гвардія вже допомогли 3,5 тисяч людей. Очікується, що близько 30 тис. громадян шукатимуть притулку. 

Фото: EPA/UPG

За розрахунками аналітиків, шторм зруйнував застрахованого нерухомого майна на суму близько 20 млрд доларів. Синоптики припускають, що шторм у Техасі та Луїзіані триватиме ще два дні.

"Харві" став найпотужнішим ураганом, що вдаряли по штату Техас за 50 років.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram