ГоловнаСвіт

У Москві поліція затримала учасників акції "За вільний інтернет"

Мітинги пройшли також у Петербурзі та інших великих містах Росії. 

У Москві поліція затримала 17 активістів, які брали участь у ході "За вільний інтернет". Про це повідомляє Німецька хвиля.

Вони йшли в колоні, яка виступала на підтримку кореспондента "Нової газети" Алі Феруза, котрого російська влада має намір депортувати в Узбекистан. Серед затриманих - чотири жінки. 

Частину активістів затримали ще на вході, й до мітингу вони не дійшли. У них був із собою банер з написом "Алі Феруз".

Крім того, учасники акції виступили на захист поміщеного під домашній арешт російського режисера Кирила Серебреннікова.

Захід погоджено із владою.

У Санкт-Петербурзі активісти зібралися на Двірцевій площі на так званий народний схід, на якому забороняється вигукувати гасла і використовувати транспаранти і плакати.

Мітинги "За вільний інтернет" того самого дня відбулися також у Єкатеринбурзі, Новосибірську, Владивостоці та деяких інших великих містах. Зокрема, у Єкатеринбурзі в акції взяло участь близько 100 осіб, пише Znak.com.

Активісти виступають за заборону цензури в Мережі, реабілітацію засуджених за репости і лайки, звільнення математика Дмитра Богатова, обвинуваченого в закликах до тероризму в інтернеті, а також за відставку глави Роскомнадзору Олександра Жарова.

Нагадаємо, журналіст "Нової газети" Алі Феруз (Худоберді Нурматов) - громадянин Узбекистану. За його словами, на батьківщині йому загрожує переслідування з боку місцевих спецслужб, які раніше намагалися примусити його до співпраці й піддавали тортурам.

1 серпня Басманний суд Москви ухвалив видворити його з Росії через порушення міграційного законодавства. Після оголошення рішення суду журналіст зробив спробу самогубства

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram