ГоловнаСвіт

У Росії журналіст спробував накласти на себе руки в суді

Журналіст стверджує, що його катували в рідному Узбекистані.

У Росії журналіст спробував накласти на себе руки в суді
Али Феруз (настоящее имя Худоберди Нурматов)
Фото: Влад Докшин / «Новая газета»

Журналіст "Новой газети" Алі Феруз (справжнє ім'я Худоберді Нурматов), якого суд напередодні ухвалив депортувати в Узбекистан, спробував накласти на себе руки.

Про це "Новой газете" повідомив його адвокат Данило Хаймович.

"Коли ми були в коридорі суду, чекаючи на копію постанови, Алі був пригнічений і спробував перерізати собі вени. Помічниця судді дала мені розписку, я відволікся, і тоді Алі це зробив. Сказав: "Я краще помру, ніж повернуся в Узбекистан". Але судові пристави на нього тут же накинулися, зупинили, їх там було семеро. Після цього наділи наручники і відвезли в спецприймальник у Сахарове", - розповів адвокат.

На вчорашньому засіданні в Басманному суді Феруз розповів, що впродовж тривалого часу проходив реабілітацію після тортур, яких зазнав в Узбекистані.

Феруз також заявив суду, що не визнає провини. "Ні, не визнаю. Уже три роки проходжу процедуру отримання статусу. Тепер намагаюся отримати тимчасовий притулок", - сказав він.

Поліція затримала кореспондента "Новой газети" Алі Феруза вдень 1 серпня неподалік від редакції. У відділку на Феруза склали протокол за частиною 3.1 статті 18.8 КоАП (порушення іноземним громадянином правил в'їзду в РФ або режиму перебування в РФ).

Пізніше Басманний суд прийняв рішення про примусове видворення Феруза з Росії в Узбекистан. Журналіста взяли під варту в залі судового засідання і повезли в спеціальну установу тимчасового утримання іноземних громадян "Сахарове".

Ще до затримання Феруз подав до суду апеляційну скаргу на відмову МВС надати йому тимчасовий притулок у Росії. До розгляду судом скарги Феруз може перебувати на території країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram