ГоловнаСвіт

КС Молдови анулював ініційований Додоном референдум про посилення влади президента

Додон заявив, що підпише новий указ про референдум.

КС Молдови анулював ініційований Додоном референдум про посилення влади президента
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Молдови скасував указ президента Игоря Додона про проведення у вересні референдуму про розширення повноважень голови держави.

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Президент Республіки Молдова не має повноважень змінювати конституцію країни", - повідомив голова Конституційного суду Тудор Панциру.

Раніше Додон підписав указ про проведення у вересні 2017 року консультативного референдуму. Громадянам потрібно було б відповісти на такі питання: чи згодні вони зі скороченням кількості депутатів парламенту зі 101 до 71, із заміною в молдовських школах предмету "Історія румун" на "Історію Молдови".

Окреме питання на референдумі було пов'язане з розширенням повноважень голови держави і наданням йому права розпускати парламент і призначати дострокові парламентські вибори.

Ініціаторами позову до Конституційного суду проти президентського референдуму виступили депутати парламенту від Ліберальної партії.

Додон, зі свого боку, заявив, що в разі негативного рішення КС він підпише новий указ про референдум.

За попередніми даними, для організації та проведення референдуму необхідні близько €3,5 млн.

Як повідомляли в червні, Додон ініціював розробку проекту нової конституції Молдови. При цьому молдовський лідер наполягає на остаточному врегулюванні Придністровського конфлікту перед референдумом за новою конституцією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram