ГоловнаСвіт

На Трампа подадуть до суду через зарубіжні доходи

Президент США зберіг вплив на свій бізнес.

На Трампа подадуть до суду через зарубіжні доходи
Фото: EPA/UPG

Генеральні прокурори федерального округу Колумбія і штату Меріленд анонсували судовий позов проти президента США Дональда Трампа, пише газета The Washington Post. Вони пообіцяли, що позов надійде в суд уже в понеділок, 12 червня.

Карл Расін, генпрокурор округу Колумбія, і Браян Фрош, генпрокурор штату Меріленд, стверджують, що Трамп "отримував мільйони від іноземних урядів" уже після того, як вступив на посаду президента. За їхніми словами, це буде перший у своєму роді позов, поданий від імені державних структур, і базуватиметься він буде на тому, що Трамп вирішив зберегти право власності на свою компанію, ставши президентом.

"Ми порушуємо справу, оскільки президент не зробив необхідних кроків, щоб відійти від своїх ділових інтересів", - цитує видання Расіна.

Обидва генпрокурори є членами Демократичної партії, кандидат від якої Гілларі Клінтон програла президентські вибори Трампу.

"Цей випадок у своїй основі стосується права жителів Меріленда, жителів округу Колумбія і всіх американців мати чесний уряд", - сказав Фрош. При цьому він послався на положення конституції США, які забороняють американським посадовим особам приймати подарунки або інші вигоди від іноземних урядів.

Якщо федеральний суддя прийме цю справу до провадження, то одним із перших кроків буде вимога надати копії особистих податкових декларацій Трампа, щоб оцінити розміри його зовнішньоторговельних операцій. Генпрокурори вважають, що справа, швидше за все, опиниться у Верховному суді, де адвокати Трампа захищатимуть його право залишити відомості про свої доходи закритими.

При цьому Расін поскаржився на те, що Конгрес, більшість в якому контролюють республіканці, не сприймає серйозно очевидні, на його думку, конфлікти інтересів президента.

Зазвичай американські президенти, у яких є бізнес-інтереси, після вступу на посаду передають свої компанії в "сліпий траст" або взагалі продають їх. Закон не зобов'язує їх це робити, але існує традиція: в останні 40 років "сліпими трастами" користувалися Джиммі Картер, Рональд Рейган, Білл Клінтон, обидва Джорджі Буші, Барак Обама. Трамп вирішив відмовитися від цього ходу: Trump Organization повідомляла, що управлятимуть бізнесом будуть троє його дорослих дітей - Дональд, Іванка і Ерік.

У лютому 2017 року The New York Times писала, що траст, якому Трамп передав управління своїми активами, дозволяє в будь-який момент змінити піклувальників, передавши управління іншим особам. Окрім того, за даними газети, траст оформлений на номер соціального страхування самого Дональда Трампа - старшого. Ці факти, на думку видання, свідчать про те, що Трамп залишив за собою можливість впливати на керівництво трастом, а отже, і на долю власних активів під час перебування на посаді президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram