ГоловнаСвіт

Путін запропонував депутатам Держдуми "подумати" про введення присяги під час отримання громадянства РФ

Спікер Держдуми запропонував передбачити юридичні наслідки за порушення присяги, якої ще не існує.

Путін запропонував депутатам Держдуми "подумати" про введення присяги під час отримання громадянства РФ
Путин
Фото: EPA/UPG

Президент РФ Володимир Путін запропонував ввести церемонію складення присяги для тих, хто приймає російське громадянство.

Про це Путін заявив на зустрічі зі спікером Держдуми В'ячеславом Володіним, повідомляють на сайті Кремля.

За словами Путіна, можна було б "перейняти досвід деяких зарубіжних держав, коли є клятва, присяга, інший урочистий акт, яким людина підтверджує свій намір стати громадянином країни, дотримуватися її законів, традицій, поважати ці традиції, історію". Президент РФ запропонував депутатам Держдуми "подумати" про введення присяги.

Спікер Держдуми, зі свого боку, пообіцяв, що депутати вивчать міжнародний досвід і, виходячи з нього "і російських традицій", складуть текст присяги, "щоб громадянин, який отримує громадянство, стає громадянином Російської Федерації, розумів відповідальність цього рішення".

Володін запропонував передбачити юридичні наслідки за порушення присяги. Путін з ним погодився.

Пропозиція про введення присяги пролунала в рамках обговорення законопроекту про позбавлення громадянства РФ визнаних винними в тероризмі й екстремізмі, який розглядає Держдума.

На розгляді в Держдумі перебуває законопроект про позбавлення громадянства засуджених за "терористичними" й "екстремістськими" статтями. У травні варіант законопроекту, співавтором якого був Володін, Держдума прийняла в першому читанні.

Законопроект передбачає розширити поняття "неправдиві відомості", які є підставою для скасування рішення про прийняття в громадянство РФ. Автори законопроекту пропонують вважати, що претендент на громадянство РФ надав неправдиві відомості, якщо пізніше він був засуджений за тероризм або екстремізм.

Законопроект внесли на розгляд Держдуми через кілька днів після теракту в Петербурзі. За даними слідства, вибух у метро влаштував уродженець Киргизії Акбаржон Джалілов, який отримав громадянство РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram