ГоловнаСвіт

У Франції почали розслідування проти одного з міністрів Макрона

Макрон заявив, що "журналісти не повинні ставати суддями".

У Франції почали розслідування проти одного з міністрів Макрона
Фото: EPA/UPG

Прокуратура Бреста на заході Франції розпочала попереднє розслідування проти міністра регіонального розвитку Рішара Феррана - одного з найближчих соратників президента Еммануеля Макрона

Про це повідомляє RFI.

Прокуратура перевіряє, чи міг міністр порушити закон, коли 2011 року, як директор страхової компанії, провів операцію з нерухомістю в інтересах своєї цивільної дружини.

Як зазначають, раніше прокуратура Бреста відмовлялася порушувати розслідування у "справі Феррана", однак після викриттів видань Le Monde, Le Parisien і Le Canard Enchaine прокурор Ерік Мате заявив про початок попереднього розслідування.

За словами прокурора, метою розслідування є "збір даних, які дозволять повністю проаналізувати факти і зрозуміти, чи було порушено кримінальний кодекс".

Як повідомляють, 2011 року, коли Рішар Ферран займав посаду генерального директора страхової компанії Mutuelles de Bretagne, його компанія оформила з ріелтерською фірмою цивільної дружини Феррана дорогий контракт про оренду будівлі. Публікації в ЗМІ про цю операцію збурили у Франції скандал.

Міністр регіонального розвитку відмовився йти у відставку, заявивши, що ця операція з нерухомістю є прикладом правильного менеджменту, а не порушенням закону.

"Усе, що я робив у своєму професійному житті, було легальним, прозорим і пройшло валідацію ради директорів, яка, до речі, підтримала мене", - заявив Ферран.

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп підтримав Феррана і заявив, що поки міністр не став підслідним, він не повинен залишати уряд.

Президент Еммануель Макрон коментувати початок попереднього розслідування відмовився. Напередодні під час ради міністрів французький лідер закликав уряд до "солідарності" з Ферраном і заявив, що "журналісти не повинні ставати суддями".

Своєю чергою представники і правої, і лівої, і вкрай правої опозиції порівнюють "справу Феррана" зі справою екс-кандидата в президенти Франсуа Фійона і вимагають відставки міністра регіонального розвитку, який також є кандидатом руху "Вперед, Республіко" на парламентських виборах, намічених на 11 і 18 червня.

Скандал навколо міністра регіонального розвитку розгорівся на тлі підготовки законопроекту "про прозорість політичного життя" - першої законодавчої ініціативи уряду Едуара Філіпа, яка мала стати символом оновлення французької політики після корупційних скандалів останніх років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram