ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Путін пообіцяв "переговорити" з генпрокурором і головою МВС про переслідування геїв у Чечні

Президент РФ уперше публічно прокоментував ситуацію з переслідуванням гомосексуалів у Чечні.

Путін пообіцяв "переговорити" з генпрокурором і головою МВС про переслідування геїв у Чечні
Владимир Путин
Фото: kremlin.ru

Президент РФ Володимир Путін пообіцяв уповноваженій з прав людини Тетяні Москальковій "переговорити" з генпрокурором і головою МВС з приводу перевірки повідомлень про переслідування геїв у Чечні.

Про це повідомляє "Медуза".

"Звичайно, я переговорю з генеральним прокурором, міністром внутрішніх справ, з тим щоб вони вас підтримали в тій темі, яку ви порушили зараз, за відомою інформацією чи за чутками, можна сказати, про те, що відбувається у нас на Північному Кавказі з людьми нетрадиційної сексуальної орієнтації", - сказав Путін.

Президент РФ додав, що сподівається на відгук і підтримку з боку МВС і Генпрокуратури.

Ситуацію з переслідуванням в Чечні гомосексуалів Путін публічно прокоментував уперше.

Москалькова також попросила Путіна "дати доручення, можливо, створити міжвідомчу робочу групу, яка могла б тут, у центральній частині, а не на території Чечні приймати звернення від громадян, якщо такі будуть".

На початку квітня про переслідування геїв у Чечні написала "Новая газета". За даними видання, республіці за підозрою в гомосексуальності було затримано близько ста осіб, трьох убито. Про переслідування геїв у Чечні також повідомили "Радіо Свобода" і "Сноб" з посиланням на свої джерела.

Влада Чечні звинуватила "Новую газету" в наклепі, заявивши, зокрема, що в республіці немає гомосексуалів. Представники правоохоронних органів республіки заявили, що не отримували жодного звернення про переслідування геїв.

Уповноважений з прав людини при президенті Тетяна Москалькова наприкінці квітня заявила, що направила п'ять запитів у різні правоохоронні органи з приводу переслідування геїв у Чечні і на всі отримала негативні відповіді. Перевірку повідомлень, за словами Москалькової, ускладнює відсутність імен постраждалих.

Повідомлення про переслідування гомосексуалів у Чечні отримали широкий резонанс і за межами Росії. Наприклад, канцлер ФРН Ангела Меркель на зустрічі з Володимиром Путіним 2 травня попросила президента РФ використовувати свій вплив для захисту прав геїв у Чечні.

Нагадаємо, що напередодні голови МЗС п'яти країн Європи зажадали розслідувати викрадення геїв у Чечні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram