ГоловнаСвіт

Герой статті про тортури геїв у Чечні вперше відкрито виступив в Росії

Максим Лапунов розповів, що звернувся до Слідчого комітету.

Герой статті про тортури геїв у Чечні вперше відкрито виступив в Росії
Максим Лапунов
Фото: tvrain.ru

У Москві пройшла прес-конференція Максима Лапунова, який став першою людиною, яка заявила про переслідування геїв у Чеченській республіці відкрито, не просячи про анонімність.

Про це повідомляє російська служба Бі-бі-сі.

Лапунов, уродженець Омської області, розповів, що два роки прожив у Чечні. Він стверджує, що 16 березня його затримали, а потім 12 діб тримали в підвалі. Він вже написав до Слідчого комітету Росії заяву з вимогою порушити справу проти людей, що гнобили його.

"До мене підійшли дві людини в звичайному одязі, схопили під руки і потягли в бік машини. Я кричав, кликав на допомогу, але мене запхали в машину. Потім мене відвезли в підрозділ поліції, я так вважаю. Це було пізно вночі. Призвели до головного - він переривав мій телефон, який у мене забрали ще тоді, коли саджали в машину. Основне звинувачення на мою адресу - що я гей", - розповів Лапунов.

За його словами, під загрозою тортур струмом його змусили видати ім'я однієї людини, яку також затримали і жорстоко побили.

"Через короткий час побили і мене. Звинувачували, що я гей, що таких, як я, треба вбивати. З їхніх слів і дій я припустив, що мене вб'ють. Через п'ять-шість годин після того, як мене затримали, вони увірвалися в камеру з неймовірними приниженнями і образами. Вони почали бити палицями. Не знаю, скільки часу це було, але дуже довго...", - продовжив Лапунов.

Випустили його 28 березня, взявши з нього слово, що він нічого не розповість про події, стверджує представник Human Rights Watch Тетяна Локшина. Перед тим, як відпустити, Лапунова змусили підписати папери, про зміст яких він нічого не знає. Після чого його відвезли на вокзал і відправили додому.

Нагадаємо, про масове переслідування і навіть вбивства геїв у Чечні вперше повідомила Олена Мілашина з "Нової газети". Ще в квітні вона писала про масові затримання чеченців у зв'язку з їхньою нетрадиційною сексуальною орієнтацією. Чеченська влада це заперечує, стверджуючи, що у республіці взагалі немає геїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram