ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

ООН заявила про гуманітарну кризу в іракському Мосулі

У підконтрольній ІДІЛ частині Мосула залишаються близько 750 тис. жителів міста.

ООН заявила про гуманітарну кризу в іракському Мосулі
Семья иракских беженцев (Архив)
Фото: Moises Saman

Організація Об'єднаних Націй заявила про кризову гуманітарну ситуацію в іракському місті Мосул, де тривають бої за звільнення території з-під контролю терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІДІЛ).

Про це йдеться в повідомленні Центру новин ООН

"В ООН вкрай стурбовані гуманітарною ситуацією в західній частині іракського міста Мосул і долею жителів цього району, де триває військова операція з його звільнення від бойовиків ІДІЛ", - йдеться в повідомленні.

За інформацією Всесвітньої продовольчої програми (ВПП), в цій частині міста, деякі райони якого все ще утримують бойовики ІДІЛ, налічується приблизно 750 тис. жителів.

"Доступ до достовірної інформації про ситуацію на заході Мосула обмежений. Співробітникам ВПП вдалося зв'язатися з родинами, які перебувають усередині міста. Вони повідомляють, що продукти харчування дуже дорогі і їх важко знайти. До того ж, через активізацію бойових дій жителі міста бояться залишати свої будинки, що також обмежує їхні можливості придбати продукти харчування хоча б для дітей", - заявили в ООН.

При цьому наголошують, що самі жителі називають ситуацію "неймовірно важкою". Там немає ні їжі, ні чистої води, ні газу для опалення, ні ліків, люди позбавлені будь-яких послуг.

"Співробітники ВПП відстежують ситуацію уздовж лінії фронту і готові негайно, тільки-но буде можливо, приступити до надання продовольчої допомоги нужденним", - відзначили в ООН.

Директор ВПП в Іраку Саллі Хейдок звернувся із закликом до всіх сторін конфлікту негайно забезпечити безперешкодний гуманітарний доступ до всіх іракців, які потребують допомоги гуманітарних організацій.

Тим часом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) надає допомогу з отриманням посвідчень особи для 2,5 тисячі іракців, які внаслідок військової операції в Мосулі виявилися в категорії переміщених осіб. Їхні документи були загублені або зіпсовані в дорозі. Під час співбесід виявилося, що документів немає у 49% опитаних іракців, які втекли з Мосула.

Нагадаємо, 19 лютого іракські війська почали операцію зі звільнення західної частини Мосула від ІДІЛ. Місто розділене річкою Тигр на фактично дві рівні частини. Східна частина Мосула була повністю звільнена від ісламістів у січні 2017 року. 23 лютого іракська армія відбила в ІДІЛ аеропорт МосулаОперація зі звільнення Мосула від ІДІЛ триває з жовтня 2016 року. Це останнє велике місто в Іраку, яке залишається під контролем терористів. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram