ГоловнаСвіт

Туреччина звинуватила Грецію в провокаціях в Егейському морі

МЗС Греції звинуватило Туреччину в спробі перетворити внутрішню кризу в країні на міжнародну.

Туреччина звинуватила Грецію в провокаціях в Егейському морі
Турция
Фото: segodnya.ua

Туреччина звинуватила Грецію в порушенні законів міжнародного права через грецькі військові навчання в Егейському морі.

Про це повідомляє агентство Рейтер

Як заявила Туреччина, десантування грецьких спецназівців на острів Кос у рамках маневрів порушує договір від 1947 року, який забороняє проведення навчань на цій території. "Ми закликаємо нашу країну-сусіда Грецію утриматися від односторонніх акцій, які можуть викликати напруженість і суперечать міжнародному праву", - оголосив офіційний представник МЗС Туреччини Хусейн Муфтуоглу.

Своєю чергою грецькі військові заявили, що не мають наміру припиняти навчання. Голова МЗС Греції Нікос Кодзіас звинуватив Туреччину в спробі перетворити внутрішню кризу в країні на міжнародну і заявив, що Афіни вже попередили партнерів по НАТО і ЄС, що Анкара "часом може поводитися нервово, що не сприяє поліпшенню двосторонніх відносин".

Грецькі ЗМІ пов'язують навчання на Косі з серією порушень повітряного простору Греції турецькими літаками в середу, 1 лютого, які в Афінах розцінили як "ковбойські витівки". Вони також пов'язують різку реакцію Анкари з відмовою грецької сторони видати вісьмох турецьких солдатів, яких підозрюють у причетності до невдалої спроби перевороту в Туреччині.

Острів Кос входить до складу архіпелагу Додеканес. Після Другої світової війни його передали Греції, при цьому було встановлено його демілітаризований статус. Однак після турецького вторгнення на Кіпр в 1974 році Греція почала розміщувати там озброєння, ігноруючи всі претензії з боку Туреччини. На думку Афін, Анкара не має права заявляти протест, тому що не брала участі у Другій світовій війні і, відповідно, не є учасником мирного договору з Італією, який окреслює з-поміж іншого статус Додеканеських островів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram