ГоловнаСвіт

Лукашенко виключив розміщення в Білорусі російської авіабази

"Навіщо нам база ПКС РФ, коли рухи із Заходом пішли?"

Лукашенко виключив розміщення в Білорусі російської авіабази
Фото: NewsBel.by

Білорусь вважає, що розміщення російської військової авіабази на своїй території не є військовою необхідністю.

Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко під час спілкування зі ЗМІ.

"Кажуть: військова база. Та облиште ви! Там десять літаків, які Росія хотіла посадити під Бобруйском. Цей аеродром треба відтворювати, там уже злітно-посадкову смугу наполовину розібрали. Десять літаків! Я кажу: дайте мені ці двадцять літаків (двадцять!) У нас чудові пілоти, ми не гірше воюємо на військових літаках, ми ж єдине угруповання!"- зазначив Лукашенко.

"Тепер міркуймо по-військовому: що дає ця база? Що таке в сучасній війні - проти НАТО, припустимо - літаки? Десять хвилин бою, він злетів - і його немає. Війна сьогодні інша! Це в Сирії можна літати, коли немає системи протиповітряної оборони. У іділівців немає системи ППО, а у нас, в Білорусі - ти злетів десь за 200 км, і ми тебе бачимо!"- додав він.

"І потім: що таке аеродром на передньому краї театру військових дій? Не дай бог війна - жоден літак не злетить. Навіщо їм сюди? Це ж слова Путіна - у нас час підльоту від Смоленська чотири хвилини. І він має рацію! В такому випадку навіщо тут з військової точки зору ця база? Він мені, коли тут, у Палаці Незалежності це питання обговорювалося, сказав - так, ти маєш рацію. Але потрібна ця база! Навіщо перед президентськими виборами, коли якісь рухи з Заходом пішли, і раптом базу тут якусь ... Навіть не база - десять літаків. Це демонстрація. Вона нам потрібна, ця демонстрація? Ні", - заявив президент Білорусі.

Лукашенко дійшов висновку, що "це не військова пропозиція". "А що це таке? Думайте самі", - резюмував білоруський лідер.

Нагадаємо, інформація про те, що Росія хоче розмістити авіабазу в Білорусі, вперше з'явилася у вересні 2015 року. Через кілька тижнів Лукашенко відмовив Росії в цьому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram