ГоловнаСвіт

У Сенаті США оголосили про нове розслідування втручання РФ у вибори за кордоном

"Трампу не слід проявляти поблажливість до Путіна".

У Сенаті США оголосили про нове розслідування втручання РФ у вибори за кордоном
Сенат США
Фото: en.wikipedia

Двоє американських сенаторів - республіканець Ліндсі Грем і демократ Шелдон Вайтхаус - заявили, що починають двопартійне розслідування дій Росії, спрямованих на втручання в американські вибори і демократичні вибори в інших країнах.

Як повідомляє "Голос Америки", сенатори заявили в підкомітеті з питань злочинності і тероризму, який вони очолюють, що залежно від з'ясування обставин російського втручання проведуть і закриті, і публічні слухання.

"Наша мета проста - пролити якомога більше світла на російську діяльність, спрямовану на підрив демократії, - йдеться в спільній заяві сенаторів. - У своїх зусиллях ми будемо керуватися переконанням, що наш обов'язок - слідувати за фактами, куди б вони не привели".

Американська розвідувальна спільнота минулого року дійшла висновку, що Росія намагалася втрутитися в американські вибори, щоб допомогти перемозі Дональда Трампа і нашкодити Гілларі Клінтон. При цьому немає вказівок на те, що російські зусилля дійсно вплинули на результати голосування.

За словами Грема і Вайтхауса, їхні цілі такі: домогтися повного розуміння ролі Росії в американських виборах; дізнатися більше про методи, які Росія використовувала для впливу на інші демократичні держави, знайти способи запобігти будь-якому втручанню в майбутньому.

"Я не задовольнюся, поки Конгрес і Білий дім не об'єднають зусилля і не покарають Росію за спроби втрутитися в наші вибори", - сказав Грем в інтерв'ю CNN.

"Не думаю, що вони змінили результати, але вони вочевидь намагалися ними маніпулювати, - додав Грем, зазначивши, що напише резолюцію, покликану покарати Росію за ці спроби. - Проти Росії необхідно ввести нові санкції за втручання в наші вибори".

Грем додав, що президенту Трампу не слід проявляти поблажливість до президента Володимира Путіна. "Якщо Дональд Трамп пробачить Путіну те, що він намагався зробити на виборах, це буде гучним свідченням слабкості, і світ стане ще більше нестабільним", - заявив Грем, який був суперником Трампа під час минулорічних республіканських праймериз.

Раніше, 6 січня, розвідка США заявила, що російське втручання у вибори президента проходило за наказом Путіна.

Нагадаємо, 8 листопада Дональд Трамп здобув перемогу на президентських виборах, обійшовши кандидата від Демократичної партії Гілларі Клінтон. За республіканця віддали свої голоси 290 вибірників з 270 необхідних, за Клінтон - 232. При цьому кандидат від демократів обійшла Трампа за загальною кількістю виборців. 

Трамп вступив на посаду президента США 20 січня

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram