ГоловнаСвіт

Лукашенко звинуватив Росію в нехтуванні договорів з Білоруссю

На думку білоруського лідера, "у Росії з'явилася настороженість, що Білорусь піде на Захід".

Лукашенко звинуватив Росію в нехтуванні договорів з Білоруссю
Фото: EPA/UPG

Президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив Росію в нехтуванні міждержавних договорів з Білоруссю, в тому числі тих, що стосуються відносин на кордоні двох країн.

Про це Лукашенко заявив під час прес-конференції, повідомляє "Дождь".

"Існують міждержавні договори і угоди, і один якийсь міністр, нехай навіть сильний, ФСБешник і таке інше, одним розчерком пера поставив хрест на всіх домовленостях, видавши свій наказ - 801, 802, 803. Я називаю навіть номери цих наказів", - заявив Лукашенко.

За його словами, загострення у відносинах із Росією відбулося через те, що "в Росії з'явилася настороженість, буцім Білорусь піде на Захід". Окрім цього, на думку Лукашенка, в керівництві Росії присутні різні політичні сили, і частина з них не підтримує позицію президента РФ Володимира Путіна.

"Останнім часом ситуація розвивається недобре. Але ще раз підкреслюю: сили там різні. І він, президент (Путін, - ред.), прямо мені каже: "Ти не звертай уваги. Те, що ти мені сказав, я навіть цього не знаю, у нас настільки цей спектр... "Знає-не знає, щось, можливо, знає, але не наважився сказати", - зазначив Лукашенко.

Також Лукашенко зауважив, що нафтогазову суперечку з Росією в Білорусі розцінюють як "знущання". "Незалежність, порядність, історичне наше минуле - воно дорожче, ніж ця нафта. Я знову ж стримую себе, щоб тут не наговорити, бо Семашко (віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко, - ред.) вже там, напевно, зблід. Йому ж завтра переговори продовжувати з Росією", - заявив Лукашенко, додавши, що Білорусь "обійдеться" без російської нафти. Президент Білорусі також вказав, що міністри російського уряду "байдуже" ставляться до парламентерів з білоруської сторони. "З боку міністрів зневажливе ставлення. Я Путіну так і сказав, якщо так будуть ставитися, ми до вас більше не поїдемо", - заявив Лукашенко. Він навів як приклад ситуацію, коли російський міністр забув про те, що в приймальні чекає білоруська делегація.

Як повідомляли ЗМІ напередодні, Білорусь готується вийти з ЄАЕС, ОДКБ і союзної держави.

Раніше, 6 січня, Білорусь підвищила тарифи на транспортування російської нафти. Рівень тарифів Білорусь затвердила в односторонньому порядку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram