ГоловнаСвіт

Конгрес США розгляне проект нових санкцій проти Ірану

Американські сенатори відреагували на іранські ракетні випробування.

Конгрес США розгляне проект нових санкцій проти Ірану
Конгресс США
Фото: www.i-g-t.org

До Конгресу США внесли проект закону, який встановлює нові санкції щодо Ірану. Авторами ініціативи стала група республіканців, у тому числі екс-кандидат у президенти США сенатор Марко Рубіо

Про підготовку документа повідомляють на сайті Рубіо

Проект закону пропонує ввести обмежувальні заходи щодо іранського воєнізованого угруповання "Корпус вартових ісламської революції" (КВІР), а також усіх організацій, в яких частка КВІР перевищує 25%.

Крім того, санкції пропонують ввести відносно авіакомпанії Mahan Air, а осіб, причетних до розробки ракетної зброї в Ірані і до суміжних сфер економіки, внести до списку санкцій. Законопроект республіканців також пропонує розширити вже діючі санкції щодо Ірану, введені за порушення прав людини.

"Після стількох років односторонніх поступок і гнучкості, яку проявляла попередня адміністрація [президента США], настав час дати відсіч іранському режиму, який підтримує тероризм, проявляє загрозливу балістичну активність і кричущим чином порушує права людини. Я з нетерпінням чекаю на початок роботи з новою адміністрацією, щоб залучити Іран до повної відповідальності за ядерні та неядерні загрози з його боку", - заявив Рубіо.

Напередодні Білий дім висловив "офіційне попередження" владі Ірану. Приводом для цього стали ракетні випробування, які Іран провів уперше з листопада 2016 року.

У 2016 році США пом'якшили вже діючі обмеження проти Ірану у відповідь на поступки іранської сторони щодо пом'якшення ядерної програми. Зокрема, санкції зняли з декількох сотень підприємств і понад 50 фізичних осіб. Компромісу щодо ядерної програми Ірану було досягнуто в липні 2015 року, коли Іран погодився допустити на об'єкти своєї ядерної інфраструктури експертів МАГАТЕ, а країни Заходу у відповідь на це пообіцяли покрокове зняття з Ірану економічних санкцій.

За оцінками експертів, після зняття санкцій Іран повинен був отримати доступ до своїх заморожених активів на рахунках за кордоном, вартість яких становить до $100 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram