ГоловнаСвіт

Іран не використовуватиме балістичних ракет для атак на інші країни, - іранське МЗС

У Тегерані вважають, що не порушували резолюції Радбезу ООН.

Іран не використовуватиме балістичних ракет для атак на інші країни, - іранське МЗС
Джавад Зариф
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф заявив, що Ісламська Республіка не використовуватиме балістичних ракет для нападів на будь-яку іншу країну.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами міністра, випробування балістичної ракети, раніше здійснене Іраном, не заборонене ядерною угодою зі світовими державами чи резолюцією Радбезу ООН.

"Ракети не є частиною ядерних угод. Іран ніколи не буде використовувати ракети, виготовлені в Ірані, для нападу на будь-яку іншу країну", - підкреслив Заріф, виступаючи на спільній прес-конференції з головою МЗС Франції Жан-Марком Еро.

"Не було виготовлено якихось іранських ракет, щоб нести ядерні боєголовки", - додав він.

Французький міністр зі свого боку заявив, що Франція чітко висловила свої побоювання щодо випробування іранської балістичної ракети, додавши, що ці випробування скоротили впевненість міжнародної спільноти в Ірані і суперечать резолюції 2231 Ради Безпеки ООН.

Іран провів випробування балістичної ракети 29 січня, у неділю, на полігоні за 140 км від Тегерана. Була запущена ракета середньої дальності, яка пролетіла 965 км і вибухнула.

Резолюція ООН 2231 закликає Тегеран не проводити випробувань балістичних ракет протягом восьми років. Ці рекомендації набули чинності 20 липня 2015 року. У резолюції сказано, що Ірану наказано "не вживати жодних дій, пов'язаних із балістичними ракетами, які створені для доставки ядерної зброї, в тому числі запуск таких ракет".

Як повідомляли раніше, Рада Безпеки ООН проведе екстрене засідання через ракетні випробування Ірану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram