ГоловнаСвіт

Єврокомісія зробила останній крок до скасування плати за роумінг усередині ЄС

Тарифи на мобільний інтернет за кордоном на території ЄС будуть майже на 90% нижчими від нинішніх.

Єврокомісія зробила останній крок до скасування плати за роумінг усередині ЄС

Європейським туристам більше не доведеться платити за роумінг, користуючись мобільними телефонами на території Євросоюзу. Відповідної домовленості досягли представники Європарламенту та країн-членів ЄС, передає DW.

"Це була остання частина пазлу. З 15 червня європейці зможуть подорожувати країнами ЄС без плати за роумінг", - заявив у середу, 1 лютого, віце-голова Європейської комісії з питань єдиного цифрового ринку Андрус Ансіп.

За його словами, залишилася лише формальність: відповідну домовленість між представниками Європарламенту та країн-членів ЄС мають офіційно затвердити всі сторони.

Нові правила мобільного зв'язку будуть поширюватися не тільки на всі 28 країн-членів ЄС, а також на Ісландію, Норвегію і Ліхтенштейн.

Згідно з домовленістю, оператори мобільного зв'язку в європейських країнах зможуть виставляти один одному рахунки за обслуговування іноземних клієнтів. При цьому ЄС визначив верхню межу націнки за користування "чужою" мережею. Вона буде зафіксована на рівні 3,2 євроцента за хвилину для голосових викликів і 1 євроцент за текстове повідомлення.

Тарифи на мобільний інтернет за кордоном на території ЄС будуть знижуватися поступово - з 7,7 євро за гігабайт у 2017 році до 2,5 євро у 2022 році. Нові тарифи будуть майже на 90% нижчими від нинішніх.

Нагадаємо, що Європарламент прийняв закон про скасування роумінгу всередині ЄС ще в жовтні 2015 року. Наприкінці квітня минулого року ЄС розпочав скасування мобільного роумінгу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram