ГоловнаСвіт

Лідери Сербії та Косова домовилися обговорити встановлення нормальних відносин

Федеріка Могеріні назвала нормалізацію відносин між балканськими сусідами "ключовою для обох сторін у досягненні ними прогресу на шляху до ЄС".

Лідери Сербії та Косова домовилися обговорити встановлення нормальних відносин

Лідери Косова та Сербії пізно ввечері у вівторок, 24 січня, домовилися на саміті в Брюсселі провести переговори на високому рівні про встановлення нормальних відносин.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Ми постараємося зменшити напруження у відносинах між двома сторонами, щоб спробувати діяти відповідально і стримувати себе", - сказав прем'єр-міністр Сербії Александар Вучич за підсумками зустрічі.

Переговори між лідерами з Пріштіни і Белграда на найвищому з досі зафіксованих рівнів організував Євросоюз, який намагається сприяти вирішенню конфлікту між балканськими сусідами, кожен з яких хоче в майбутньому вступити в ЄС.

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні зазначила після зустрічі, що нормалізація відносин є "ключовою для обох сторін у досягненні ними прогресу на шляху до Євросоюзу".

До початку переговорів косовські лідери звинуватили Сербію в спробі "дестабілізувати" Косово. Так, президент Косова Хашим Тачі звинуватив Белград у змові з метою взяти під контроль анклав, який був частиною Сербії до оголошення Косовом незалежності в 2008 році.

Ескалація напруженості між країнами сталася на початку січня після інциденту з потягом, який вирушив із Белграда на північ Косова, де живуть етнічні серби. На поїзді був напис "Косово - це Сербія". Поїзд не перетнув кордону Косова, але президент Хашим Тачі звинуватив Белград у спробі встановити контроль над районами, населеними сербами, як він висловився, "за кримським зразком".

Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році, майже через 10 років після збройного конфлікту 1998-1999 років між югославською армією і албанськими сепаратистами. США і більшість західних країн належать до тих 114 держав, які визнали незалежність Косова, Росія і Сербія - серед тих, хто не визнав. І Сербія, і Косово активно домагаються членства в Євросоюзі. Переговори в Брюсселі, спрямовані на поліпшення відносин між Пріштіною і Белградом, почалися в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram