ГоловнаСвіт

У МКС запідозрили американських військових і агентів ЦРУ в тортурах

Значна частина інцидентів стосується 2003-2004 років.

У МКС запідозрили американських військових і агентів ЦРУ в тортурах
Фото: EPA/UPG

Попереднє розслідування Міжнародного кримінального суду (МКС) прийшло до висновку, що американські військовослужбовці і співробітники ЦРУ, можливо, скоювали військові злочини в Афганістані, застосовуючи «жорстокі або насильницькі» методи допиту в'язнів.

В опублікованій доповіді прокурор Фату Бенсуда зазначила, що, ймовірно, військові злочини також здійснювали ополченці "Талібану" й афганські урядові війська, передає Голос Америки.

У доповіді сказано, що, за наявними даними, військовослужбовці збройних сил США «катували щонайменше 61 затриманого» в Афганістані.

Значна частина цих інцидентів стосуються 2003-2004 років.

Укладачі доповіді також прийшли до висновку, що в той самий період ЦРУ «катував щонайменше 27 затриманих» в Афганістані і секретних центрах утримання ув'язнених у Польщі, Румунії та Литві.

Бенсуда заявила, що «найближчим часом» ухвалить рішення, чи буде вона домагатися санкції на проведення повномасштабного розслідування в цій справі.

Хоча США не є членом МКС, американських громадян можуть притягнути до відповідальності за злочини, вчинені в країнах-членах суду, наприклад в Афганістані.

Раніше повідомляли, що прокурор МКС визнала окупацію Криму рівнозначною збройному конфлікту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram