ГоловнаСвіт

Неузгодженість дій між МЗС і Мінекономіки заважає веденню ефективної зовнішньоекономічної діяльності, - Гопко

Депутатка закликала відомства вирішити, хто відповідальний за економізацію зовнішньої політики України.

Неузгодженість дій між МЗС і Мінекономіки заважає веденню ефективної зовнішньоекономічної діяльності, - Гопко
Анна Гопко
Фото: day.kyiv.ua

Неузгодженість дій між МЗС і Мінекономіки заважає веденню ефективної зовнішньоекономічної діяльності.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua сказала голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

"Ми очікуємо, що МЗС з Мінекономіки між собою нарешті вирішать, хто відповідальний за економізацію зовнішньої політики: чи це будуть торгові представництва, чи економічні радники при посольствах? Які вимоги до послів: збільшення товарообігу чи що? Уже два роки МЗС і Мінекономіки не можуть між собою поділити ці функції, що негативно позначається на наших інтересах", - сказала вона.

За словами Гопко, для економізації зовнішньої політики потрібно активніше працювати над імплементацією угоди про зону вільної торгівлі з ЄС і отриманням конкретних уже показників у збільшенні експорту.

Крім того, потрібно бути більш активними і на інших ринках. "Ось, наприклад, тільки Західна Африка може дати нам 300 млн споживачів агропродукції, харчової промисловості та інших товарів. Туди направлена зараз експансія Китаю. Те саме - в країнах Перської затоки", - додала депутатка.

При цьому вона зазначила, що інтерес є і з боку цих країн, проте необхідно створювати умови, щоб наші компанії їхали туди. "Але первинно це створення інфраструктури підтримки експорту, як у всьому світі: кредитного агентства, експортного банку, адекватного законодавства. Про це не раз писалося і говорилося, є відповідні законопроекти, але справа не рухається через опір олігархічних груп. А громадянське суспільство не приділяє питанню належної уваги", - підсумувала Гопко.

Нагадаємо, що в липні Україна і Канада підписали угоду про створення зони вільної торгівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram