ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Сноуден назвав підписання "антитерористичного пакету" Ярової "чорним днем для Росії"

Путін підписав сумнозвісний пакет антитерористичних законів Ярової-Озерова

Сноуден назвав підписання "антитерористичного пакету" Ярової "чорним днем для Росії"
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден, який отримав притулок у Росії, розкритикував "антитерористичний пакет" законопроектів, який у четвер підписав президент РФ Володимир Путін.

"Чорний день для Росії", - написав американець у своєму Twitter.

Сноуден назвав підписаний пакет антитерористичних законів Ярової-Озерова "новим репресивним законом, який порушує не тільки права людини, а й здоровий глузд".

Він вважає, що цей закон завдасть величезної шкоди розвитку російського Інтернету. "Є політичні наслідки. Але це також 33 мільярди доларів - податок на Інтернет", - написав Сноуден.

Він також додав, що побоюється виступати з критикою, але не може інакше. "Люди питають, чи не боюся я помсти за свою критику. Боюся, але це не заважає мені критикувати, як не завадило мені свого часу критикувати Білий дім", - відповів він.

Тим часом його адвокат Анатолій Кучерена раніше заявив "Интерфаксу", що не бачить нічого незвичайного у критичній позиції свого клієнта. "Ми живемо у вільному суспільстві, демократичній державі. Принаймні, як його адвокат, я не бачу ніяких проблем", - сказав Кучерена.

За його словами, позиція Сноудена є продовженням його правозахисної діяльності. "Він активно займається правозахистом. Так, він такий, принциповий. Дістається Америці, дістається іншим країнам. Також і Росію критикує", - зазначив адвокат.

У четвер Путін підписав поправки в антитерористичне законодавство, запропоновані депутатом Іриною Яровою і сенатором Віктором Озеровим. Разом з цим пакетом було підписано перелік доручень уряду.

Колишнього співробітника ЦРУ в США звинувачують у шпигунстві, у разі повернення на батьківщину йому загрожує до 30 років в'язниці. У 2013 році Сноуден передав журналістам секретні документи про діяльність американських спецслужб, зокрема, про ведення масштабного стеження за телефонними розмовами і електронним листуванням громадян США і лідерів інших країн.

Тоді

Росія надала Сноудену тимчасовий притулок терміном на рік за умови, що він припинить свою діяльність проти США. У серпні 2014 року Сноуден отримав трирічну посвідку на проживання в РФ. Це дозволяє йому не тільки вільно пересуватися по Росії, але й виїжджати за її межі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram