ГоловнаСвіт

Джерело "панамських документів" пояснило мотиви "зливу"

Повна версія його заяви доступна на сайті Süddeutsche Zeitung

Джерело "панамських документів" пояснило мотиви "зливу"
Офис Mossack Fonseca в Панаме
Фото: EPA/UPG

Анонімне джерело, яке стояло за витоками так званих "панамських документів" фірми Mossack Fonseca, пояснило, що спонукало передати інформацію журналістам, повідомляє ВВС.

Чоловік, який називає себе Джон Доу, звернувся до публіки через газету Süddeutsche Zeitung, журналістам якої він свого часу передав документи Mossack Fonseca.

Повна версія його заяви англійською мовою доступна на сайті газети.

У своїй заяві Джон Доу говорить про те, що суди по всьому світу "абсолютно не впоралися зі своїм завданням - розібратися з метастазами офшорних зон, розкиданих по планеті".

"Я вирішив розповісти про роботу Mossack Fonseca, оскільки вважаю, що її засновники, співробітники і клієнти повинні відповісти за ту роль, яку відіграли в її злочинах, з яких поки що лише частину розголошено", - йдеться в заяві.

Джон Доу також заявляє, що не працює на жоден зі світових урядів, ані на якусь спецслужбу.

"Моя точка зору належить виключно мені, як і рішення поділитися документами з журналістами Süddeutsche Zeitung і Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ)," - пише активіст.

Своїм основним мотивом Джон Доу називає боротьбу з нерівністю. На його думку, "нерівність у доходах - один з визначальних аспектів нашої епохи". "Банки, фінансові регулятори і податкові органи зазнали невдачі. Були прийняті рішення, які не зачіпали багатих, шкодячи інтересам середнього класу і людей з невеликим доходом", - пише він.

Нагадаємо, 3 квітня Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP) опублікували розслідування, базоване на документах панамської юридичної компанії Mossack Fonseca. Їх близько року тому невідомий передав німецькій газеті Süddeutsche Zeitung.

У журналістів з усього світу опинилося близько 11,5 млн різного типу документів, що містять дані про офшорні компанії і рахунки 128 політиків і офіційних осіб і 29 мільярдерів зі списку Forbes. Серед них - 12 світових лідерів, а також їхні наближені і родичі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram