ГоловнаСвіт

Мером Лондона вперше став мусульманин

Садік Хан - син іммігрантів із Пакистану

Мером Лондона вперше став мусульманин
Садик Хан

Новим мером Лондона обрали кандидата від лейбористів Садіка Хана. Він отримав 57% голосів і, таким чином, переміг опонента від консерваторів Зака Голдсміта. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Садік Хан - 45-річний син іммігрантів із Пакистану. Результати місцевих виборів у Лондоні - історичні: Садік Хан стане першим мусульманином на чолі столиці країни-члена Європейського Союзу.

На чолі британської столиці Хан змінить консерватора Бориса Джонсона. На думку деяких оглядачів, останній може згодом змінити на посту прем'єр-міністра Девіда Кемерона.

Опонент Хана - 41-річний колишній журналіст і член парламенту Зак Голдсміт, син мільярдера сера Джеймса Голдсміта. Під час своєї виборчої кампанії Голдсміт неодноразово заявляв про нібито підтримку Садіком Ханом мусульманських екстремістів. За таку риторику Зак Голдсміт піддався критиці навіть із боку деяких членів його ж Консервативної партії.

Мера Лондона обирають строком на чотири роки.

Нагадаємо, посада мера Великого Лондона була заснована в 2000 році. До 2008 року її займав лейборист Кен Лівінгстон, а потім - консерватор Борис Джонсон.

До повноважень мера входить контроль за транспортом, охороною правопорядку і навколишнього середовища, житловим будівництвом і міським плануванням. Він підзвітний Лондонській асамблеї - міському парламенту, що складається з 25 осіб.

Садік Хан є юристом за освітою. Він закінчив Університет Північного Лондона. Садік Хан - член британського парламенту від лондонського району Тутінгу, в якому він народився. У лейбористському уряді Гордона Брауна займав посади міністра громад і місцевого самоврядування, а потім міністра транспорту. У тіньовому лейбористському кабінеті він був міністром транспорту, лордом-канцлером/міністром юстиції та міністром у справах Лондона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram