ГоловнаСвіт

Азербайджан і Вірменія обмінялися звинуваченнями в новій ескалації бойових дій

У Міноборони Азербайджану заявили про знищення вірменського танка.

Азербайджан і Вірменія обмінялися звинуваченнями в новій ескалації бойових дій
Нагорный Карабах

Сторони конфлікту в Нагірному Карабасі обмінялися звинуваченнями в новій ескалації збройного протистояння в регіоні і навколо нього.

Як повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на дані прес-служби Міноборони Вірменії, військові Азербайджану в ніч проти 24 квітня обстріляли територію Вірменії 18 разів.

В оборонному відомстві Азербайджану, своєю чергою, заявили, що вірменські військові порушили за минулу добу режим припинення вогню на лінії протистояння 108 разів. Згідно з повідомленням, вірменські збройні сили піддали обстрілу азербайджанські позиції як із території Вірменії, так і з "окупованих земель Азербайджану" - так азербайджанці називають Нагірний Карабах і прилеглі до нього висоти. Під час обстрілу, як стверджує Баку, застосовували великокаліберні кулемети, міномети і танки.

Міністерство оборони Азербайджану повідомило, що вірменські військові в ніч проти 24 квітня здійснили також танкову атаку в зоні карабаського конфлікту. У повідомленні сказано, що збройні сили Азербайджану запобігли цій спробі, знищивши один танк з особовим складом. "Після цього вірменська сторона була змушена відійти в бік Агдере (у вірменській топоніміці - Мардакерт, - ред.)", - стверджують військові Азербайджану.

Ситуація в Нагірному Карабасі різко загострилася в ніч на 2 квітня. Почалися бойові дії із застосуванням артилерії, танків та авіації. В ООН через два дні після боїв повідомили, що жертвами збройного протистояння стали понад 30 людей, ще понад 200 були поранені. 5 квітня сторони уклали перемир'я, але перестрілки із застосуванням стрілецької зброї тривали.

Нагірний Карабах - автономія в складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої складають вірмени за національністю, - в односторонньому порядку проголосив незалежність після війни 1988-1994 років, унаслідок чого Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія. В результаті конфлікту навколо Нагірного Карабаху загинули близько 30 тис. осіб. Азербайджан не контролює близько 20% своєї міжнародно визнаної території.

Конфлікт навколо Нагірного Карабаху перешкоджає економічному зростанню всього Південного Кавказу, через який проходять важливі торговельні шляхи й основні нафто- і газопроводи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram