ГоловнаСвіт

Туреччина пригрозила ЄС виходом з угоди про мігрантів

Офіційна Анкара вважає, що Брюссель не виконує своєї частини угоди про біженців.

Туреччина пригрозила ЄС виходом з угоди про мігрантів
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара вийде з угоди про мігрантів із Євросоюзом, якщо Брюссель не буде виконувати своїх зобов'язань в межах угоди.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Угода, яку ми уклали з ЄС, дуже проста. Ми хочемо припинити цю людську трагедію, наші громадяни хочуть подорожувати без візи, а також митний союз повинен оновлюватися", - заявив Чавушголу.

"Якщо ЄС не триматиме свого слова, включаючи угоду про мігрантів, ми скасуємо угоду", - додав він.

У березні ЄС і Туреччина уклали угоду з питань біженців. Згідно з цією домовленістю, Анкара отримувала від ЄС €3 млрд для розміщення мігрантів і зобов'язалася повернути на свою територію біженців із Греції й інших європейських країн.

В обмін на сприяння у вирішенні міграційної кризи Туреччина зажадала ввести вже цієї весни безвізовий режим для короткострокових поїздок у ЄС своїх громадян. Крім того, турецька влада наполягає на відновленні переговорів про інтеграцію країни в Євросоюз.

Вимога про скасування віз викликала неоднозначну реакцію серед європейських політиків. 17 березня голова Європарламенту (ЄП) Мартін Шульц заявив, що ЄП не має наміру спрощувати процедуру скасування віз для Туреччини. 18 березня в Брюсселі на саміті Євросоюзу прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель заявив, що Туреччина виконала лише 35 із 72 вимог, необхідних для скасування віз.

Міграційна криза в Євросоюзі вибухнула 2015 року. Біженці перетинають Егейське море в пошуках притулку на території Євросоюзу. За минулий рік у Європу прибули більш ніж мільйон людей, із них 850 тис. скористалися маршрутом через Туреччину до Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram