ГоловнаСвіт

WSJ розкрила деталі американського "плану Б" щодо Сирії

Сьогодні в Сирії проходять парламентські вибори.

WSJ розкрила деталі американського "плану Б" щодо Сирії
Сирия

Американське видання The Wall Street Journal дізналося подробиці "плану Б", який Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США і його партнери на Близькому Сході розробили на випадок зриву перемир'я в Сирії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Зокрема, як розповіли джерела газети, союзники мають намір забезпечити помірну сирійську опозицію, яка протистоїть уряду Башара Асада, потужнішою зброєю, в тому числі переносними зенітними ракетними комплексами (ПЗРК). Це дозволить завдавати ударів по авіації й артилерії противника.

При цьому у Вашингтоні побоюються, що зброя може потрапити до рук терористів. Для цього пропонували різні варіанти: обмеження терміну служби ПЗРК або оснащення їх геолокаційними пристроями, які запобігали б стрілянині поза межами визначених територій. Однак у Пентагоні до цих ідей поставилися скептично.

13 квітня в Сирії проходять вибори в Народну раду (парламент). За 250 місць у парламенті боротимуться 3,5 тис. кандидатів. Більшість опозиційних політиків бойкотують вибори. З 27 лютого в Сирії чинна угода про припинення вогню. Документ, зокрема, передбачає, що військові дії тривають лише проти терористичних організацій, визначених Радою Безпеки ООН.

Уперше про наявність запасного плану на випадок зриву перемир'я The Wall Street Journal повідомила 23 лютого. Наступного дня держсекретар США Джон Керрі, виступаючи перед сенаторами, заявив, що американський "план Б" може виявитися "більш конфронтаційним", ніж угода про припинення вогню. При цьому він не розкрив деталей і висловив надію, що перемир'я буде ефективним.

28 лютого міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель аль-Джубейр заявив: якщо стане зрозуміло, що президент Сирії Башар Асад і його союзники несерйозно налаштовані на перемир'я, то в хід піде "план Б". Дипломат також не уточнив, що передбачає цей варіант. У середині березня спеціальний посланець ООН з питань Сирії Стаффан де Містура спростував наявність такого плану.

Протистояння прихильників і противників Асада триває з березня 2011 року і переросло в повноцінну громадянську війну. Правозахисники оцінюють число жертв війни в Сирії більш ніж у 370 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram