ГоловнаСвіт

Німецького розвідника посадили на 8 років за роботу на США і Росію

За словами засудженого, він пішов на злочин через те, що робота здавалася йому нудною

Німецького розвідника посадили на 8 років за роботу на США і Росію
Маркус Р.

Німецький суд засудив колишнього співробітника розвідслужб ФРН Маркуса Р. до восьми років позбавлення волі за шпигунство на користь США і Росії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

32-річного колишнього співробітника Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) визнали винним у державній зраді і видачі держтаємниці. За словами обвинуваченого, він пішов на злочин через те, що робота здавалася йому нудною, а слабкий контроль з боку керівництва дозволяв йому відчувати, що він нічим особливо не ризикує.

Маркуса заарештували влітку 2014 року. Контррозвідникам вдалося встановити, що Маркус, який займав у BND адміністративну посаду, був завербований ЦРУ і за шість років передав до Вашингтона понад 200 секретних документів, в яких містилися дані про три тисячі німецьких агентів за кордоном, а також інша цінна інформація. За це він отримав від американців €90 тис. ($101 754). США використовували отримані матеріали в своїх інтересах, у результаті було зірвано співробітництво BND з однією з близькосхідних розвідувальних служб.

Крім того, Маркус намагався продати секрети і Росії. Влітку 2014 року він передав співробітникам російського консульства в Мюнхені три секретні документи. Його викрили після того, як співробітники BND перехопили електронного листа, в якому Маркус пропонував російським спецслужбам співпрацю на постійній основі.

Факт співпраці з ЦРУ контррозвідка встановила випадково. Під час арешту Маркус, почувши, що його звинувачують у роботі на росіян, здивовано запитав: "Які росіяни? Я працюю на американців". Під час обшуку у колишнього адміністратора виявили ноутбук, подарований йому вербувальниками з ЦРУ. На комп'ютері була встановлена спеціальна програма, що дозволяє відправляти електронні листи, не привертаючи увагу осіб, які контролюють листування.

Ще до викриття Маркуса відносини між Берліном і Вашингтоном суттєво зіпсувалися через шпигунський скандал, що розігрався після викриттів колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена. Влітку 2013 року він передав журналістам секретну інформацію про програми стеження американських спецслужб. Як з'ясувалося, Агентство національної безпеки (АНБ) стежило як за американцями, так і за іноземними громадянами по всьому світу. Крім цього, агентство прослуховувало телефонні розмови лідерів 35 країн світу, в тому числі канцлера ФРН Ангелу Меркель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram