ГоловнаСвіт

Іран вирішив нелогічним заморожувати видобуток нафти

Тегерану готові запропонувати особливі умови заради згоди на замороження нафтовидобутку.

Іран вирішив нелогічним заморожувати видобуток нафти
Иран

Іран не вважає логічним заморожувати власний видобуток нафти для того, щоб утримати ціни від падіння.

Про це заявив посол Ірану в ОПЕК Мехді Асалі (Mehdi Asali), передає агентство Рейтер.

За його словами, коли Іран перебував під санкціями, інші виробники посилено нарощували обсяги виробництва вуглеводнів. "Як вони можуть очікувати від Ірану співпраці тепер і платити таку ціну?" - зазначив він.

17 лютого в Тегерані повинні пройти переговори про приєднання Ірану до угоди, що передбачає замороження нафтовидобутку на рівні січня 2016 року. Це перша велика міждержавна угода на нафтовому ринку за останні 15 років.

Джерела агентства зазначають, що Ірану, можливо, запропонують особливі умови. Зокрема мова може йти про обмежені можливості зростання видобутку або прив'язку допустимого рівня виробництва до майбутніх цін на нафту.

Зараз Іран видобуває близько 2,9 млн барелів нафти на добу, з яких на експорт припадає понад половина. Водночас до введення санкцій у 2012 році країна вивозила 2,5 млн барелів нафти на день.

Про домовленості стало відомо 16 лютого. Спочатку рішення про замороження прийняли Саудівська Аравія, Росія, Катар і Венесуела. Пізніше про свою готовність долучитися до угоди заявили Ірак і Кувейт. Водночас Ер-Ріяд заявляв про те, що угода буде виконуватися, якщо її будуть дотримуватися більшість великих експортерів.

Інвестори на світових ринках були розчаровані результатами переговорів, оскільки очікували зниження видобутку, а не замороження. Зараз ціла низка країн демонструють рекордні показники видобутку й експорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram