ГоловнаСвіт

Шенгенську зону можуть закрити на два роки

Такий крок пояснюють тим, що міграційний криза вивела назовні "серйозні недоліки" у грецькому кордоні.

Шенгенську зону можуть закрити на два роки
Фото: sofiaecho.com

Міністри Європейського Союзу  обговорюватимуть призупинення дії Шенгенської угоди.

Про це повідомляє The Financial Times з посиланням на план дискусій Ради ЄС, підготовлений Люксембургом, який тепер головує.

За даними видання, "заморожування" дії Шенгенської угоди може тривати до двох років. Такий крок пояснюють тим, що міграційний криза вивела назовні "серйозні недоліки" у грецькому кордоні, які загрожують усій території ЄС.

Якщо міністри підтримають пропозицію Єврокомісії, то за цим може послідувати рекомендація закрити один або більше внутрішніх кордонів у межах Шенгену на термін до двох років.

Нагадаємо, за даними видання, раніше Євросоюз попередив Грецію, що їй загрожує виключення зі Шенгенської зони, якщо до середини грудня Афіни ретельно не переглянуть свої погляди на подолання міграційного кризи.

В останні тижні політики відразу в кількох державах Європи висловили побоювання, що Шенген може припинити існування.

Раніше стало відомо, що влада Нідерландів розглядає можливість створення нової зони прикордонного контролю у співпраці з невеликою групою країн, яка б працювала на зразок Шенгенської зони.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель ще наприкінці серпня заявила, що проблема розподілу мігрантів у Європі, залишившись не розв’язаною, поставить під питання доцільність подальшого існування Шенгенської угоди.

За даними прикордонного агентства ЄС Frontex, від початку 2015 року кордони Євросоюзу перетнули 1,2 млн біженців.

вересні 2015 року країни-члени ЄС на підставі квот, що залежать від чисельності населення, території та економічної ситуації в державах, домовилися прийняти біженців з Близького Сходу та Африки. Невдоволення цим рішенням висловила низка країн. Так, влада Словенії, Словаччини та Угорщини почала встановлювати вздовж своїх кордонів паркани.

Шенгенську зону було створено в березні 1995 року, коли був скасований прикордонний контроль на внутрішніх кордонах між сімома державами: Бельгією, Францією, Німеччиною, Люксембургом, Нідерландами, Португалією та Іспанією. На сьогодні Шенгенська зона складається з 22 держав ЄС, а також Ісландії, Норвегії, Швейцарії та Ліхтенштейну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram