ГоловнаСвіт

Сі Цзіньпін спробував заспокоїти американських політиків і бізнесменів

США готуються запровадити санкції проти Китаю через кібершпигунство 

Сі Цзіньпін спробував заспокоїти американських політиків і бізнесменів
Си Цзиньпин в Сиэтле, 22.09.2015
Фото: EPA/UPG

Голова КНР Сі Цзіньпін у перший день свого тижневого візиту до США виступив перед скептично налаштованою аудиторією в Сіетлі.

Як повідомляє

агентство Рейтер, він спробував заспокоїти американський бізнес і владу, подразниками для яких є економічна політика КНР, кібератаки, права людини і промислове шпигунство.

Китайський лідер запевнив, що його країна не буде маніпулювати валютою, щоб збільшити експорт, і ніколи не здійснюватиме комерційного шпигунства. Також він заявив, що Китай не буде дискримінувати іноземні підприємства, прискорить відкриття ринку і докладе зусиль для поліпшення ситуації з правами людини.

Тим часом у центрі Сіетла зібралося близько 100 осіб, щоб висловити протест проти порушень прав людини в Китаї.

Міністр торгівлі США Пенні Пріцкер, коментуючи економічні відносини з Китаєм, вказала на те, що американська влада і компанії побоюються відсутності правової та нормативної транспарентності, проблем із захистом інтелектуальної власності, дискримінації в кібернетичній та технічній політиці.

Відповідаючи на звинувачення, що Китай стояв за кібератаками, метою яких був бізнес у США й урядові бази даних, Сі Цзіньпін заявив, що Китай також часто був жертвою таких інцидентів.

"Китайський уряд не буде в жодній формі брати участь у крадіжках комерційних даних або заохочувати і підтримувати спроби чогось такого", - запевнив голова КНР.

Тим часом представники Білого дому заявили, що кібершпигунство буде ключовою частиною дискусій між Обамою і Сі Цзіньпіном. При цьому США, поки китайський лідер перебуває з візитом, не вводитимуть економічних санкцій проти Китаю за кібершпигунство.

США протягом останніх років звинувачували Китай у зломі інформаційних ресурсів американських компаній з метою розкрадання інтелектуальної власності. Як вважають у Вашингтоні, така активність посилилася торік. У травні 2014-го Мін'юст США висунув звинувачення п'ятьом китайським військовим чиновникам у крадіжці комерційних секретів компаній, що базуються у Штатах.

В американському керівництві готуються ввести проти Китаю санкції через кібершпигунство. Очікують, що відповідне рішення ухвалять на підставі підписаного у квітні розпорядження президента США Барака Обами, яке дає повноваження уряду накладати обмежувальні заходи проти тих чи інших осіб по всьому світу за участь у кібератаках проти американських об'єктів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram