ГоловнаСвіт

"Аль-Каїда" заявила про дезертирство підготовлених США сирійських бійців

Терористи стверджують, що сирійські повстанці віддали свою зброю ісламістам заради безпечного проходу.

"Аль-Каїда" заявила про дезертирство підготовлених США сирійських бійців
Сирийские повстанцы (архив)

Бойовики терористичної організації "Аль-Каїда" повідомили про дезертирство бійців сирійської опозиції, які пройшли підготовку в тренувальних таборах США в Туреччині.

Про це повідомляє Тhe Daily Telegraph.

Йдеться про бойовиків з угруповання "30-та дивізія", відомого також як Нові Сирійські сили. Вони пройшли підготовку в спеціальних таборах, організованих американцями в Туреччині. По закінченні навчання в ніч проти 21 вересня 75 бійців помірної опозиції на 12 пікапах із кулеметами, навантажених великою кількістю спорядження та боєприпасів, висунулися через турецько-сирійський кордон, щоб битися з "Ісламською державою" (ІД). Однак через два дні угруповання "Джабхат Ан-Нусра", що входить в "Аль-Каїду", повідомило, що бійці 30-ї дивізії здалися їм у повному складі.

"Хороший ляпас Америці, - написав у своєму акаунті у Twitter один з бойовиків на ім'я Абу аль-Фахд Тунісі. - Нова група зі складу 30-ї дивізії вчора склала зброю в обмін на безпечний прохід". Ще один бойовик Абу Хаттаб аль-Макдісі додав, що командир 30-ї дивізії Анас Ібрагім Обейд пояснив ісламістам, що обдурив американців, оскільки йому потрібна була зброя. Він передав велику кількість спорядження "Джабхат Ан-Нусрі" і найближчим часом пообіцяв виступити зі спеціальною заявою.

Як повідомляє Associated Press, 30-та дивізія заявила, що розслідує інформацію про перехід її членів на бік ісламістів. Як пояснили опозиціонери, може йтися про групу одного з польових командирів, з яким зараз немає зв'язку.

Загалом США планували підготувати за рік 5,4 тис. бійців сирійської опозиції, витративши на це $500 млн. Однак програма забуксувала: за словами американських військових, багато бойовиків не задоволені тим, що їх готують до війни з ІД, тоді як вони бажають боротися проти режиму Башара Асада. Минулого тижня військові США відзвітували перед Конгресом про реалізацію програми: за словами генерала Ллойда Остіна, голови Центрального командування збройних сил США, з 54 осіб, відправлених до Сирії у складі першої групи, лише чотири або п'ять продовжують воювати проти ІД.

Громадянська війна в Сирії почалася навесні 2011 року. Кількість загиблих перевищила 230 тис. осіб, число біженців - 11,5 млн. Бунтівники виступають за повалення Асада. Частину території країни захопила "Ісламська держава" (ІД). Міжнародна коаліція на чолі зі США завдає повітряних ударів по позиціях ІД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram