ГоловнаСвіт

Іраку повертають втрачені артефакти давнини

Іракським старожитностям загрожує діяльність бойовиків ІД

Близько 800 фрагментів барельєфів, бюстів і статуй часів асирійського царства, а також інших безцінних експонатів, знайдених у розкопках у Стародавньому Вавилоні, повернули Національному музею у Багдаді (Ірак) із США, Італії, Йорданії та інших країн.

Про це повідомляє euronews.

Артефакти почали масово вивозити з Іраку після повалення режиму Саддама Хусейна і під час військової операції США.

Наразі серйозну загрозу іракським старожитностям становлять бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД). Так, у березні 2015 року джихадисти розграбували і зрівняли з землею бульдозерами давнє місто Хатріа.

Війна в Іраку (з 20 березня 2003 року по 15 грудня 2011 року) - військовий конфлікт, що почався зі вторгнення сил США і їхніх союзників в Ірак з метою повалення режиму Саддама Хусейна.

Офіційним приводом для вторгнення був заявлений зв'язок режиму Саддама Хусейна з міжнародним тероризмом, зокрема рухом "Аль-Каїда", а також інформація ЦРУ про наявність в Іраку запасів зброї масового ураження, яка згодом не знайшла підтвердження. Рішення про застосування військової сили проти Іраку підтримали 45 держав світу. Військові контингенти виділили 32 держави. 98% військ вторгнення надали США і Великобританія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram