ГоловнаСвіт

Російські правозахисники надали докази присутності російських військ на Донбасі

Правозахисники зазначають, що обидві сторони конфлікту розміщують артилерію поблизу житлових кварталів.

Російські правозахисники надали докази присутності російських військ на Донбасі
архив
Фото: sirgis.info/Игорь Иванов

Російське правозахисне товариство "Меморіал" розповіло про прямі підтвердження фактів присутності російських військ у зоні бойових дій на сході України.

Про це йдеться в доповіді "Між перемир'ям і війною", опублікованій 16 лютого.

"Під час опитування місцевих жителів ми отримали підтвердження прямої участі підрозділів російської армії в серпневих боях в Україні. У бесіди з групою з п'яти мешканок Хрящуватого наші співрозмовниці повідомили, що після відступу українських сил першими в село 28 серпня зайшли підрозділи російської армії і лише слідом за ними ополченці ЛНР", - йдеться в доповіді.

Також правозахисники подають розповідь іншої жінки, яка бачила в зоні бойових дій вихідців із Північного Кавказу.

"Співробітниця підстанції "швидкої" в Новосвітлівці повідомила, що в село разом з ополченцями ЛНР прийшли чеченці. Але говорити докладніше про цих "чеченців" вона відмовилася. Цілком можливо, що це були добровольці з якогось північнокавказького регіону, які не мають прямого стосунку до російської армії", - йдеться в доповіді "Меморіалу".

Окрім того, спостерігачі посилаються на заяви самих сепаратистів, зокрема "голови" ДНР Олександра Захарченка, публічно оголошую про надходження підкріплення з 150 одиниць бронетехніки і 1200 осіб, які пройшли навчання на території Росії.

Також правозахисники констатують, що населені пункти Хрящувате і Новосвітлівка були практично повністю знищені артилерійським вогнем сепаратистів і за підтримки підрозділів ЗС РФ. Метою артилерії були українські військові і бронетехніка в селах.

Крім того, доповідь містить докладну розповідь про те, що трапилося 18 серпня біля села Хрящувате. Після того, як населений пункт зазнав масованого обстрілу, українські військові спробували вивезти звідти кілька десятків мирних жителів на двох вантажівках і декількох легкових автомобілях. Однак на виїзді зі села колона потрапила під артобстріл і була фактично знищена. У результаті загинули щонайменше 17 людей, ще кілька отримали поранення.

Водночас спостерігачі "Меморіалу" покладають відповідальність за обстріл житлових кварталів і загибель мирних жителів і на українську сторону. Правозахисники зазначають, що обидві сторони конфлікту розміщують артилерію поблизу житлових кварталів і ведуть вогонь із цих позицій, провокуючи удари у відповідь по житловому сектору.

"Сторони збройного конфлікту в східних областях України ігнорують обов'язок робити все можливе для того, щоб уникнути або знизити до мінімуму загибель і поранення мирних жителів, руйнування цивільних об'єктів. У результаті відбувається не виправдана жодною військовою потребою загибель мирних жителів, руйнуються міста і села Донбасу" , - йдеться в доповіді.

"Повернися живим": збираємо на нічні приціли для снайперів "Миротворця"

"Меморіал" назвав українських військових відповідальними за практично повне руйнування міста Первомайськ під час наступу влітку 2014 року, а також за обстріли деяких районів Луганська і Донецька, зазначивши, втім, що там руйнування значно менші. Сепаратисти ж, за спостереженнями правозахисників, зруйнували Хрящувате, Новосвітлівку, а також активно обстрілювали міста Попасна, Мар'їнка і Дебальцеве, зокрема з реактивних систем залпового вогню, які не передбачають точкового ураження цілі.

Росія офіційно заперечує присутність ЗС РФ на території України. Потрапляння військовослужбовців у полон в міноборони РФ пояснили тим, що росіяни патрулювали кордон і заблукали. Також у федеральних ЗМІ неодноразово з'являлася інформація про те, що воювати на схід України їдуть кадрові військові, які нібито спеціально для цього взяли відпустку.

За оцінками ООН, до кінця 2014 року в зоні конфлікту на сході України загинули близько п'яти тисяч осіб. Більш ніж 10 тис. отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram