ГоловнаСвіт

США звинуватили Росію і сепаратистів у погіршенні ситуації навколо Дебальцевого

Псакі розповіла про відмову сепаратистів надавати гарантії безпеки спостерігачам з місії ОБСЄ

США звинуватили Росію і сепаратистів у погіршенні ситуації навколо Дебальцевого
Джен Псаки

США звинуватили Росію і сепаратистів у зриві перемир'я на сході України, яке було встановлено ще 15 лютого.

Про це йдеться в заяві представника Держдепартаменту США Джен Псакі, опублікованій на сайті американського зовнішньополітичного відомства.

У Держдепі заявили, що ситуація навколо Дебальцевого погіршується саме з вини сепаратистів із ДНР і ЛНР.

За її словами, спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) підтвердила продовження атак. Псакі, посилаючись на дані української влади, заявила, що за останню добу сепаратисти 219 разів обстрілювали позиції українських військових.

Псакі також звинуватила сепаратистів у тому, що вони погрожують відмовитися від режиму припинення вогню. Вона також розповіла про їхню відмову надавати гарантії безпеки спостерігачам з місії ОБСЄ.

"Сполучені Штати серйозно стурбовані погіршенням ситуації в районі Дебальцевого на сході України. Сепаратисти публічно заявили, що вони відмовляються дотримуватися режиму припинення вогню в Дебальцевому, і спостерігачам ОБСЄ не були дані гарантії безпеки для доступу в цей район. Ці агресивні дії і заяви підтримуваних Росією сепаратистів загрожують нещодавньому перемир'ю і наражають на ризик заплановане виведення важкого озброєння", - йдеться в заяві.

12 лютого за підсумками тривалих переговорів у Мінську лідери країн "нормандської четвірки" (Україна, Росія, Франція і Німеччина) підписали документ, що затверджує комплекс заходів мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Зокрема, договір передбачав повне припинення вогню з 00:00 15 лютого, а також відведення важкого озброєння із зони військових дій і контроль з боку ОБСЄ за перебігом виконання Мінських угод. Попри це, зараз у Дебальцевому тривають бої.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram