ГоловнаСвіт

Американська компанія вироблятиме автомати Калашникова

Родичі Калашникова здивувалися планам з виробництва АК-47 в США

Американська компанія вироблятиме автомати Калашникова
Фото: www.aif.ru

Американська компанія Russian Weapon Company, що імпортувала російську вогнепальну зброю виробництва концерну "Калашников", має намір найближчим часом розгорнути виробництво автоматів Калашникова на території США.

Як повідомляє CNN, виробництво розпочнеться у другому кварталі 2015 року.

Крім автоматів у США вироблятимуть також гладкоцівкові мисливські карабіни, які раніше ввозилися з Росії.

За словами виконавчого директора RWC Томаса Маккроссіна, приводом для такого кроку стали американські санкції, що заборонили ввезення на територію США російської вогнепальної зброї. До введення санкцій компанія встигла накопичити на своїх складах значні запаси російської зброї, однак на довгий час їх не вистачить; попит на продукцію "Калашникова" в США залишається досить високим.

З маркуванням Made in USA американська компанія має намір виробляти автомати, відомі в США під позначенням АК-47. Така зброя за ліцензією і без зараз випускається у кількох країнах світу. Які саме мисливські карабіни вироблятимуть у США, Маккроссін не уточнив. За його словами, зараз компанія RWC, якій належить бренд Kalashnikov USA, займається пошуком майданчика, де розташують виробництво.

У січні 2014 року концерн "Калашников" підписав з RWC ексклюзивний п'ятирічний контракт, який передбачав поставку громадянської вогнепальної зброї в США і Канаду. На той момент сторони оцінювали потенційний обсяг експорту зброї у 80-200 тис. одиниць на рік. Крім того, в рамках підписаної угоди RWC мала просувати продукцію "Калашникова", її сервісне і гарантійне обслуговування.

У середині 2014 року американська компанія Itadesa звернулася до "Рособоронекспорту" з проханням про організацію виробництва автоматів АК-102 на території США, а також запчастин до них. Завдяки цьому на зброї можна було б ставити штамп Made in USA, що дозволило б обійти дію американських санкцій. Обсяг першої ліцензії на виробництво автоматів оцінювався у 90 тис. одиниць.

Прохання Itadesa відхилила рада директорів "Калашникова". Причина не уточнювалася. До введення санкцій на США припадало близько 90%

цивільної зброї, що постачається "Калашниковим" на експорт.

Тим часом, як повідомляє "Інтерфакс", родичі Калашникова здивувалися планам з виробництва в США АК-47.

Так, дочка конструктора Михайла Калашникова, Олена Калашникова сказала, що вперше про це чує і "в шоці від цієї новини". Вона також зазначила, що їй невідомо, які взаємини мав із цією компанією концерн "Калашников".

"З одного боку, це визнання певною мірою: чого б вони брали те, що нікому не потрібно? Ніби як факт того, що АК-47 ще потрібен комусь. А з іншого боку, зрозуміло, що все-таки наша зброя має бути нашою", - сказала Калашникова. Водночас, за її словами, "якщо чужі люди використовують те, що їм не належить", до цього можна ставитися як до крадіжок.

ВАТ "Концерн "Калашников" - найбільший російський виробник бойової автоматичної і снайперської зброї, керованих артилерійських снарядів, а також цивільної продукції - мисливських рушниць, спортивних гвинтівок, верстатів та інструменту. Входить до держкорпорації "Ростех".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram