ГоловнаСвіт

У Криму впіймали одного з учасників "Норд-Осту"

Слідчий комітет Росії поновив розслідування кримінальної справи про теракт на Дубровці

У Криму впіймали одного з учасників "Норд-Осту"
СКР

Російські правоохоронні органи затримали Хасана Закаєва, звинуваченого в теракті на Дубровці в жовтні 2002 року.

Про це повідомляє сайт Слідчого комітету Росії (СКР).

Із повідомлення випливає, що Закаєва затримали під час спроби в'їхати у Крим з території України, коли він пред'явив підроблені документи.

Як уточнює "Коммерсантъ", в підсумку Закаєва заарештували в Москві. Рішення про арешт набуло чинності в середині листопада, додає "Интерфакс" з посиланням на Московський міський суд.

За версією слідства, Закаєв входив до організованої злочинної спільноти, яку очолював Шаміль Басаєв, і допомагав у підготовці теракту і захопленні заручників у театральному центрі. За даними слідства, 2002 року він організовував транспортування в Москву зброї та саморобних вибухових пристроїв, які терористи використали під час мюзиклу "Норд-Ост". Йому пред'явлено обвинувачення у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 210, ч.1, 3 ст. 30 і ч. 3 ст. 205, ч. 5 ст. 33, ч. 3 ст. 206, ч. 2 ст. 105, ч. 3 ст. 222, пп. "е, ж, ч" ч. 2 ст. 105, ч. 2 ст. 167 КК РФ (участь у злочинній спільноті, підготовка теракту, допомога в захопленні заручників, замах на вбивство двох і більше осіб, незаконне зберігання зброї, умисне знищення чужого майна).

За даними слідства, учасники спільноти за кілька днів до теракту на Дубровці - 19 жовтня - здійснили підрив автомобіля біля ресторану "Макдональдс" у Москві, в результаті якого загинула одна людина, ще вісім отримали поранення. Того самого дня вони спробували підірвати автомобіль біля кіноконцертного залу імені Чайковського в Москві.

Зазначають, що шістьох співучасників теракту на Дубровці засудили до різних термінів позбавлення волі - від 8,5 до 22 років. Ще 40 терористів знищили під час спецоперації. Однак жодного з організаторів так і не вдалося впіймати. Басаєв загинув 10 липня 2006 року в Інгушетії внаслідок вибуху вантажівки зі зброєю та боєприпасами. Закаєв 12 років переховувався від слідства. У зв'язку з цим 2007-го прокуратура припинила розслідувати кримінальну справу про захоплення заручників у Театральному центрі на Дубровці.

Після арешту Закаєва Управління СКР у Москві відновило розслідування кримінальної справи про захоплення театрального центру на Дубровці в жовтні 2002 року. У міжнародний розшук оголошено ще одного фігуранта цієї справи - Геріхана Дудаєва. Його вже заочно заарештували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram