ГоловнаСвіт

Сьогодні в Москві згадують жертв "Норд-Осту"

10 років тому терористи захопили Театральний центр на Дубровці.

Сьогодні в Москві згадують жертв "Норд-Осту"
Фото: EPA/UPG

У Москві десяті роковини трагічних подій у Театральному центрі на Дубровці, де 23 жовтня 2002 терористи захопили в заручники глядачів мюзиклу "Норд-Ост".

Як повідомили в громадській організації сприяння захисту постраждалих від терористичних актів "Норд-Ост", основні пам'ятні заходи пройдуть сьогодні (26 жовтня 2002 року відбулася операція зі звільнення заручників - Ред.).

Реквієм пройде на площі біля Театрального центру. Пам'ять про загиблих ушанують хвилиною мовчання, після чого в небо запустять 130 білих повітряних кульок (число жертв трагедії), відбудеться покладання квітів до пам'ятної стели, пройде церковна поминальна служба.

У пам'ятній церемонії візьмуть участь постраждалі та родичі загиблих унаслідок теракту.

Європейський суд з правам людини у своєму рішенні від 20 листопада 2011 року (остаточним рішення стало 4 червня 2012 року) визнав, що погано проведена операція з порятунку заручників спричинила загибель людей.

"Суд визнає, що певний ступінь безладдя неминучий у ситуаціях такого типу. Він також визнає необхідність збереження в таємниці деяких аспектів спецоперацій. Попри це, за цих обставин рятувальна операція, що відбулася 26 жовтня 2002 року, не була належно підготовлена, зокрема, внаслідок недостатнього обміну інформацією між різними службами, через запізнілий початок евакуації, відсутність належної координації діяльності різних служб на місці подій, відсутність належної медичної допомоги і медичної техніки на місці подій, а також незадовільну логістику", - сказано в рішенні суду.

Довідка. 23 жовтня 2002 року терористи захопили Театральний центр на Дубровці. На сцену, де йшов мюзикл "Норд-Ост", увірвалися озброєні бойовики на чолі з Мовсаром Бараєвим. Вони взяли в заручники понад 900 осіб - артистів і глядачів. Через майже три доби силовики провели штурм будівлі. Усіх терористів знищили. Жертвами теракту стали 130 заручників, більшість із них загинули від газу, який спецслужби використовували під час штурму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram