ГоловнаСвіт

Джеб Буш натякнув на участь у виборах президента США 2016 року

Екс-губернатор Флориди привітав потенційних виборців із прийдешніми святами

Джеб Буш натякнув на участь у виборах президента США 2016 року
Джеб Буш
Фото: EPA/UPG

Колишній губернатор американського штату Флорида, брат екс-президента США Джорджа Буша-молодшого, Джеб Буш з великою ймовірністю балотуватиметься на пост президента 2016 року.

Як повідомляє Washington Post з посиланням на джерела з його найближчого оточення, він може оголосити про це "протягом найближчого місяця".

Видання повідомляє, що днями Буш розіслав електронною поштою найбільшим донорам Республіканської партії послання з проханням "тримати порох сухим", недвозначно натякаючи на те, що незабаром йому може дуже стати в нагоді їхня фінансова підтримка. Одночасно з цим його прихильники вмовляють спонсорів не віддавати кошти суперникам з числа республіканців, у тому числі губернатору штату Нью-Джерсі Крісу Крісті, який також вважається вірогідним учасником президентських перегонів-2016.

Крім того, головний радник Буша - Майк Мерфі - попередив знайомих політтехнологів, які могли б увійти до передвиборної команди Буша, щоб вони не наймалися на роботу до інших кандидатів. Сам екс-губернатор, який останні вісім років займається бізнесом і має ділові інтереси у всьому світі, намагається зараз передати свої фінанси у трастове управління. Як висловилася одна з його довірених осіб, "він знає, що йому доведеться згортати свої справи".

Крім того, як зауважує Miami Herald, 61-річний Буш, який завжди вирізнявся незначною повнотою, в останні тижні займається з персональним інструктором з фітнесу і за цей час скинув близько семи кілограмів.

Понад те, його родичі, зокрема 41-й і 43-й президенти США, вже висловили готовність допомагати йому в боротьбі за президентське крісло. Його син Джордж Прескотт Буш заявив нещодавно в інтерв'ю CNN, що в такому разі вся сім'я "надасть йому 100-відсоткову підтримку". Разом з тим, сам Джеб Буш згодом у коментарі Politico спростував заяву Прескотта, заявивши, що син не обговорював з ним це питання.

За версією Washington Post, якщо Джеб Буш оголосить у січні про рішення боротися за президентську посаду або створить комітет для вивчення своїх шансів на перемогу, то опиниться у вигіднішій ситуації порівняно зі своїми потенційними суперниками, які зроблять це пізніше. Видання зазначає, що в США вже почалася закулісна боротьба за гроші донорів і за кращих політтехнологів з прицілом на майбутні вибори.

У Washington Post вважають, що в боротьбу за президентську посаду вже вступили щонайменше 15 осіб, у тому числі кілька нинішніх і колишніх губернаторів, а також членів Палати представників і Сенату Конгресу США. Серед них називають, зокрема, губернатора Техасу Ріка Перрі, сенаторів Ренда Пола, Марко Рубіо і Теда Круза.

Крім того, сьогодні Джеб Буш привітав у Facebook своїх потенційних виборців зі святами і натякнув на свою участь у виборах-2016:

"Щасливого Різдва і Хануки!

Як і багатьом з вас, нашій родині пощастило зібратися разом цього дня Подяки (цього року випав на 27 листопада - ред.).

Колумба (дружина Джеба Буша - ред.) і я так пишаємося тим, якими чудовими дорослими людьми стали наші діти, і ми чудово провели час з трьома нашими дорогоцінними онуками.

Ми розділили хорошу їжу і дивилися футбол.

Ми також говорили про майбутнє нашого народу. Внаслідок цих розмов і вдумливого вивчення того, що Америка потребує сильного керівництва, я вирішив активно вивчити можливості балотуватися на пост президента Сполучених Штатів.

У січні я також планую створити Комітет політичних дій керівництва США (Leadership PAC), який дозволить мені полегшити спілкування з громадянами по всій Америці, щоб обговорити найгостріші проблеми, що стоять перед нашою винятковою нацією. Метою КПД стане підтримка лідерів, ідей і стратегій, які будуть розширювати можливості і процвітання для всіх американців.

У найближчі місяці я сподіваюся зустрітися з багатьма з вас і поговорити про відновлення перспектив Америки.

З найкращими побажаннями до Вас і Ваших родин у цей щасливий святковий сезон. Я буду підтримувати з вами зв'язок.

До зустрічей,

Джеб Буш".

Фаворитом майбутньої президентської гонки від Демократичної партії вважається екс-держсекретар США і колишня перша леді Хілларі Клінтон. Другим за популярністю демократом є нинішній віце-президент США Джозеф Байден. Очікується, що вони оголосять про свої плани не пізніше, ніж навесні 2015.

Згідно з результатами попередніх опитувань, представлених на сайті Real Clear Politics, у разі, якщо основне протистояння розгорнеться між Бушем і Клінтон, за першого готові проголосувати 40% американців, а за другу - 53%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram