ГоловнаСвіт

Сенат США опублікував звіт про тортури в ЦРУ

Жорстокі методи допитів застосовувалися американцями після 9/11

Сенат США опублікував звіт про тортури в ЦРУ

Комітет Сенату США з розвідки виклав у відкритий доступ звіт про "удосконалені методи допиту", які застосовувало ЦРУ в секретних в'язницях, щоб знайти організаторів терактів 11 вересня.

Як повідомляє Quarz, під час допитів ув'язнених могли позбавляти сну на тиждень, волочити оголеними по коридорах і бити при цьому, катувати водою, застосовувати до них техніки "ректального годування" і "ректальної гідрації". New Yourk Times зазначає, що під час допитів Халіда Шейха Мохаммеда, який вважається організатором терактів 11 вересня, його кілька разів ледь не втопили. У звіті також сказано, що катування штучним утопленням застосовувалися зокрема на базі Солт Піт в Афганістані, хоча ЦРУ раніше заперечувало це. Один із співробітників відомства описав цю в'язницю як підземелля, інший заявив, що деякі ув'язнені в прямому сенсі утримувались, як собаки в будах.

Багато з найжорстокіших методів допиту, включаючи тортури водою, були схвалені Мін'юстом США. Але комітет знайшов докази, що ЦРУ застосовувало і несанкціоновані тортури. У звіті наголошується, що часом ці знущання не витримували навіть самі співробітники управління, проте керівництво вимагало продовжувати.

Весь документ складається із 6000 сторінок і засекречений. У вільному доступі тільки 525-сторінковий витяг. За три з половиною роки розслідування - з 2009 по 2012 рік - комітет вивчив понад 6 мільйонів сторінок документів ЦРУ і прийшов до висновку, що тортури виявилися неефективними і часто застосовувалися без необхідності. Хоча саме ЦРУ стверджує, що такі жорсткі методи допиту дозволили вийти врешті на самого Усаму бен Ладена.

Тим часом у доповіді наводиться приклад чоловіка, який дав найдетальніші свідчення щодо бен Ладена, пише Quarz. Як з'ясувалося, він зробив це відразу після затримання в 2004 році, ще до того, як зазнав "вдосконалених методів допиту" в ЦРУ. Один із службовців управління розповів, що той "заспівав як канарейка і розкрився відразу ж, співпрацював із самого початку".

Незважаючи на це його потім перевели в іншу в'язницю, де поголили, роздягли і змусили по дві години поспіль стояти біля стіни з піднятими руками. Через 59 безсонних годин в ув'язненого почалися галюцинації. Відомо, що врешті-решт цей чоловік опинився в пакистанській в'язниці, потім був звільнений і вбитий в 2012 році безпілотником.

ЦРУ уже відреагувало на звіт сенатського комітету. В заяві управління зазначено, що програму "вдосконалених методів допиту" було офіційно скасовано вже майже шість років тому президентом Бараком Обамою, а не використовувалася ще довше - з грудня 2007 року. При цьому управління виправдовується, що звіт комітету розповідає тільки "частину історії".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram