ГоловнаСвіт

​Влада Гонконгу дала протестувальникам 48 годин, щоб покинути центральний район

Гонконгська влада застерегла мітингувальників від застосування насильства

​Влада Гонконгу дала протестувальникам 48 годин, щоб покинути центральний район
Палатки протестующих в Гонконге
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Гонконгу наказав учасникам протестного руху Occupy Central очистити вулиці одного з центральних районів мегаполісу до четверга, 11 грудня.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Раніше, наприкінці листопада, Верховний суд Гонконгу, за позовом автобусної компанії, яка заявила що зазнає великих збитків, постановив знести загородження і розблокувати проїжджу частину в центральному районі Адміралтейства (Admiralty), де знаходиться низка урядових будівель. У вівторок місцеві ЗМІ оприлюднили постанову суду, яка зобов'язує демонстрантів виконати цю вимогу. Пол Цзи, адвокат, який представляє інтереси автобусної компанії, повідомив місцеве телебачення, що протестувальники мусять очистити вулиці міста до 9:00 ранку в четвер.

За даними Рейтер, вже до 18:00 понеділка багато наметів, встановлених демонстрантами у центрі Гонконгу, демонтували або перемістили в довколишні райони.

У Гонконгу вже близько двох місяців тривають антиурядові демонстрації. Студенти та активісти Occupy Central вимагають провести у 2017 році в Гонконгу прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія виборців. У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку перевірить і схвалить урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав таким, що не має чинності.

 

Глава виконавчої влади Гонконгу C.Й. Люн (CY Leung), який назвав протести незаконними, відкинув заклики до подальших переговорів щодо політичної реформи і застеріг протестувальників від застосування насильства проти судових приставів, які розбиратимуть намети і барикади, споруджені мітингувальниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram