ГоловнаСвіт

Влада Гонконгу почала розбирати табір демонстрантів

Гонконгські протестувальники пообіцяли не перешкоджати діям влади

Влада Гонконгу почала розбирати табір демонстрантів
Разбор баррикад в Гонконге
Фото: EPA/UPG

Вранці 11 грудня в центрі Гонконгу почалася операція з розчищення барикад, встановлених учасниками протестного руху Occupy Central.

Як повідомляє агентство Рейтер, сьогодні судові пристави за підтримки поліції мають намір повністю очистити район Адміралтейства, де знаходиться головний табір мітингувальників.

Припис звільнити дороги від металевих загороджень, наметів і сміття ухвалив Верховний суд Гонконгу, що задовольнив позов автобусної компанії, яка стверджувала, що зазнає великих збитків.

Зараз на вулицях залишається кілька сотень протестувальників, більшість яких уже заявили, що не стануть перешкоджати виконанню постанови суду. Разом з тим, окремі радикально налаштовані активісти готові залишатися на вулицях до останнього. При цьому в разі чинення опору їм загрожує арешт.

Один із лідерів протестного руху, лідер Федерації студентів Гонконгу Алекс Чоу заявив: "Нехай ви провели зачистку сьогодні, люди повернуться на вулиці в інший день".

Згідно з місцевими ЗМІ, за порядком під час розчищення барикад стежать близько 7000 поліцейських, які працюють у дві зміни.

Два тижні тому за рішенням Верховного суду від барикад розчистили торговий район Монг Кок на півострові Коулун, який раніше неодноразово був ареною сутичок і заворушень. Третій, менший майданчик протестів, залишається в торговому кварталі Козуей-Бей, де перебуває близько 50 осіб.

Протести в Гонконзі почалися у вересні з демонстрації студентів, які вимагали демократичних реформ. У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку має схвалити урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram