ГоловнаСвіт

Британія провела операцію з пошуку іноземного підводного човна

До пошукової операції британських ВМС залучалися літаки НАТО

Британія провела операцію з пошуку іноземного підводного човна
архив
Фото: military-today.com

Великобританія наприкінці листопада - початку грудня провела операцію з пошуку іноземного підводного човна, перископ якого помітили у водах біля узбережжя Шотландії минулого місяця.

Як повідомляє агентство Рейтер, вперше про пошукову операцію заявило видання Aviation Week.

За даними цього видання, в листопаді ескадра російських кораблів увійшла в Ла-Манш. Незабаром після цього перископ помітили у водах, де підводні човни британського Королівського флоту зазвичай спливають на поверхню по дорозі з або на базу у Фаслейн, де знаходяться сили ядерного стримування Великобританії.

За даними Aviation Week, у полюванні за неопізнаною субмариною брали участь патрульні літаки НАТО з Франції, США та Канади. Зокрема, за даними ЗМІ, в найінтенсивніший період операції в "полюванні" брали участь два літаки P-3 Orion ВМС США, літак Aurora Королівських ВПС Канади і французька машина Dasault Atlantique. У прочісуванні задіяли також літак-розвідник Sentinel R1 британських Королівських ВПС і корабель британських Королівських ВМС.

"Партнери по НАТО надали допомогу в операції патрульного літака з бази (Королівських ВПС) Лоссімут на обмежений період часу. Ми не будемо обговорювати деталі морських операцій", - йдеться в заяві Міністерства борони Великобританії, опублікованій ввечері 9 грудня. При цьому у відомстві не підтвердили, що літаки НАТО шукали невідомий підводний човен, а також терміни проведення пошукової операції.

Британія не має власних літаків для патрулювання морських акваторій після скорочення чисельності військової авіації у 2010 році.

Інцидент стався через місяць після того, як Швеція припинила пошуки імовірного іноземного підводного човна у своїх територіальних водах.

Також нагадаємо, що наприкінці листопада російський підводний човен наблизився до Латвії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram