ГоловнаСвіт

Швейцарія висуне звинувачення в корупції топ-менеджерам "Газпрому"

Росіян підозрюють у підробці документів, відмиванні грошей і підкупі зарубіжних держслужбовців

Швейцарія висуне звинувачення в корупції топ-менеджерам "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Прокуратура Швейцарії готується висунути офіційні звинувачення в корупції Богдану Будзуляку, колишньому члену правління "Газпрома", та дійсному топ-менеджеру концерну Олександру Шайхутдінову.

Як повідомляє нідерландська газета NRC Handelsblad, їх підозрюють в отриманні хабарів під час будівництва газопроводу Ямал - Європа.

За даними видання, судовий процес над ними почнеться навесні 2015 року.

Адвокат Будзуляка Філіп Курра заявив NRC, що слідство завершено і він, і його клієнт чекають обвинувального акта. За його словами, він побоюється "політичної вмотивованості" розслідування.

Банківські рахунки Будзуляка та Шайхутдінова у Швейцарії заморозили ще у 2010 році в рамках розслідування прокуратури, пише голландська газета. 8 грудня виданню стало відомо, що суд відхилив клопотання Будзуляка про розблокування рахунків.

За даними NRC, у Швейцарії заблоковано рахунки Будзуляка на $1,3 млн. Швейцарська газета Tages Anzeiger пише про три рахунки із загальною сумою майже $1,4 млн.

У листопаді 2013 року прокуратура Швейцарії звинуватила шведську компанію Siemens Industrial Turbomachinery (SIT) у даванні хабарів топ-менеджерам "російської держкомпанії", щоб ті гарантували їй укладання контрактів на поставку газових турбін для газопроводу Ямал - Європа. За даними слідства, SIT незаконно платила співробітникам "російської держкомпанії" з 2004 по 2006 рік, кошти перераховувалися на рахунки у швейцарських банках (це стало підставою для кримінального розслідування у Швейцарії). Після висування звинувачень SIT визнала свою провину і зобов'язалася пожертвувати $135 тис. на користь Міжнародного комітету Червоного Хреста і ще $10,6 млн виплатити як штраф.

Корупційна схема, за даними слідства, почалася ще наприкінці 1990-х років, коли SIT не входила до складу Siemens, а належала шведсько-швейцарському інженерному концерну ABB. Приводом до розгляду послужили консультаційні угоди між "дочкою" ABB і кіпрською фірмою Burlingame Consulting Limited. Через цю фірму гроші перераховувалися на рахунки російських фігурантів розслідування.

Представник швейцарської прокуратури на початку вересня повідомив РБК, що розслідування ведеться щодо чотирьох осіб, імена яких він не розкрив. Розслідування стосується кримінальних злочинів, в тому числі підробки документів, відмивання грошей і підкупу зарубіжних держслужбовців. "Наразі ведуться останні підготовчі роботи перед висуванням обвинувачення", - пояснював він.

"Ведомости" наприкінці вересня писали, що фігурантами слідства є колишній член правління "Газпрому" Богдан Будзуляк, заступник начальника департаменту "Газпрому" з питань транспортування, підземного зберігання і використання газу Олександр Шайхутдінов, а також колишні топ-менеджери "АББ Росія" Михайло Чеснаков і Володимир Ушаков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram