ГоловнаСвіт

Азербайджан вимагає не допустити вірменізаціі лаваша (оновлено)

Баку та Єреван оскаржують культурну приналежність випічки

Азербайджан вимагає не допустити вірменізаціі лаваша (оновлено)
Лаваш
Фото: Wikipedia

Азербайджан вимагає не допустити вірменізаціі лаваша в списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Про це заявили у прес-службі азербайджанського міністерства культури і туризму, передає агентство "Интерфакс"

Як розповіли агентству у відомстві, під час 9-го засідання міжурядового комітету ЮНЕСКО вірменська сторона презентувала файл "Традиції випічки вірменського хліба-лаваша" для включення його в репрезентативний список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. При цьому в Мінкультари заявили, що на засіданні було вирішено тільки те, що цей кулінарний зразок поширений на території Вірменії. Представники Азербайджану внесли пропозицію представити на засіданні наступного року хліб-лаваш як кулінарну спадщину, поширену на території всього регіону.

Однак, згідно з прес-релізом ЮНЕСКО, під час ранкової сесії Комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини вніс до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства вісім нових елементів, у тому числі "Лаваш: приготування, значення і зовнішній вигляд традиційного вірменського хліба як виразу культури" (Вірменія).

При цьому в прес-релізі вказується, що "Лаваш - традиційний вірменський хліб у формі тонкого коржа, який є невід'ємною частиною вірменської кухні. Його приготування, яке вимагає великих зусиль, погоджених дій і спеціальних навичок, зміцнює родинні, общинні і соціальні зв'язки. Щоб спекти лаваш, жінки збираються разом. Чоловіки також беруть участь у процесі його приготування, виготовляючи інструменти та будуючи печі. У лаваш зазвичай загортають місцеві сорти сиру, овочі або м'ясо. За традицією, на весіллі лаваш кладуть на плечі молодят, щоб вони жили в достатку і благополуччі".

Нагадаємо, раніше у листопаді Азербайджан збив вірменський вертоліт. Уже наступного дня Азербайджан закрив повітряний простір над Нагірним Карабахом.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією навколо Нагірного Карабаху почався в лютому 1988 року і досі так і не вирішений. Баку наполягає на збереженні своєї територіальної цілісності, а Єреван, у свою чергу, захищає інтереси невизнаної республіки, етнічну більшість якої складають вірмени. На лінії зіткнення військ постійно відбуваються перестрілки, провину за це сторони покладають одна на одну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram