ГоловнаСвіт

Росія пообіцяла Придністров'ю підтримку

Російські та придністровська влада уклали низку угод про співпрацю

Росія пообіцяла Придністров'ю підтримку
Фото: EPA/UPG

Віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін заявив, що Росія підтримає невизнане Придністров'я на тлі кризи на сході України.

Про це у вівторок, 11 листопада, повідомляє "Інтерфакс".

"Не буду пояснювати, всі ми бачимо, як розвивається ситуація в сусідній країні - Україні. В цих умовах Росія як державний гарант, посередник продовжує непохитний курс на підтримку Придністров'я", - заявив Рогозін на зустрічі з "президентом" Придністров'я Євгеном Шевчуком.

За словами Рогозіна, мова йде в першу чергу про реалізацію таких гуманітарних прав населення Придністров'я, як право на життя та людську гідність.

Раніше 11 листопада Росія і Придністров'я за участю Рогозіна і Шевчука підписали великий пакет документів про співпрацю.

За даними "Інтерфаксу", Мінфіни Росії та Придністров'я уклали угоду "Про співпрацю та про надання допомоги у розвитку фінансового сектору". Також угоду про співпрацю уклали російське Мінкомзв'язку і Держслужба зв'язку, інформації та ЗМІ Придністров'я.

Читайте: Кишинів виступив за продовження діалогу щодо Придністров'я

Крім того, такі угоди уклали російська Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини з МОЗ Придністров'я та Службою державного нагляду Придністров'я. Також підписано меморандум про співпрацю в сфері охорони здоров'я між профільними відомствами Росії та Придністров'я і протокол переговорів з делегацією Придністров'я з питань транспорту.

Також "президент" невизнаної Придністровської Молдавської республіки заявив, що, на його думку, найшвидший спосіб врегулювати відносини між Придністров'ям і Молдовою - провести в Придністров'ї референдум про самовизначення під міжнародною егідою.

"Якщо всі учасники переговорного формату хочуть виявити волю (жителів Придністров'я) і потім її визнати, умовно кажучи, то ми готові розглянути можливість і додаткове проведення референдуму, але з умовою, що потім волю придністровського народу визнають і поставляться до неї з повагою", - зазначив Шевчук.

Придністровська Молдавська Республіка проголосила свою незалежність у 1990 році. При цьому жодна країна-член ООН не визнала ПМР суверенною державою. "Влада" республіки неодноразово просила Москву включити її до складу Росії. Наприклад, у 2006 році в республіці пройшов референдум, на якому 97,2% місцевих жителів проголосували за приєднання до Росії, проте голосування визнала легітимним лише Росія. У березні цього року Придністров'я попросилося до складу Росії, а у квітні попросило Москву про визнання незалежною державою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram