ГоловнаСвіт

Влада Гонконгу пригрозила протестувальникам арештом

Гонконгівський суд дозволив заарештовувати протестувальників, які виступають проти дій влади з очищення вулиць

Влада Гонконгу пригрозила протестувальникам арештом
Кэрри Лэм
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар адміністрації Гонконгу Керрі Лем (Carrie Lam) у вівторок, 11 листопада, закликала активістів протестного руху Occupy Central розійтися, попередивши, що інакше їм загрожує арешт.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Сотні студентів під керівництвом активістів Occupy Central розбили табори у двох ключових районах мегаполіса: вони встановили намети й організували станцію постачання на дорогах поблизу мало не найдорожчої нерухомості у світі.

Гонконгівські ЗМІ повідомили, що влада може розігнати мітингувальників уже в середу вранці.

"Ті, хто незаконно займає дороги, ми закликаємо вас піти з вулиць швидко і мирно", - сказала Керрі Лем, яка звернулася до протестувальників від імені глави уряду Гонконгу Лян Чженьїна, котрий бере участь у саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) у Пекіні.

Раніше місцеві ЗМІ висували припущення, що Китай має намір розігнати протестувальників після завершення саміту АТЕС у вівторок. Президент США Барак Обама має зустрітися зі своїм китайським колегою Сі Цзіньпіном у середу, перед відльотом. Як повідомляє Рейтер, напередодні Обама заявив, що вкрай важливо уникнути насильства щодо протестувальників у Гонконгу. При цьому він підкреслив, що США не перестануть говорити про права людини в Китаї та ситуацію в Гонконгу, незважаючи на те, що Вашингтон має там свої інтереси.

Напередодні гонконгівський суд дозволив поліції заарештовувати протестувальників, які виступають проти дій влади з очищення вулиць від наметів. Багато демонстрантів заявили, що в разі активних дій поліції вони просто перегрупуються в інший район. За даними Рейтер, дев'ять із десяти мітингувальників заявили, що готові залишатися на вулицях більш ніж рік.

Читайте: Лідери протестувальників у Гонконгу вирішили почати переговори з Пекіном

У Гонконгу вже понад шість тижнів тривають антиурядові демонстрації. Студенти та активісти Occupy Central вимагають провести у 2017 році в Гонконгу прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія виборців. У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку перевірить і схвалить урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, у якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав нечинним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram