ГоловнаСвіт

Японія хоче мирно врегулювати територіальну суперечку з Росією

Японія і Росія спробують домовитися про долю островів південної Курильської гряди

Японія хоче мирно врегулювати територіальну суперечку з Росією

Японський прем'єр Сіндзо Абе і президент РФ Володимир Путін погодилися почати підготовку до візиту російського лідера, який має відбутися наступного року.

Про це повідомив голова уряду Японії під час спільної прес-конференції з Путіним на саміті АТЕС у Пекіні, пише "Європейська правда" з посиланням на The Japan Times.

Як повідомляють, під час візиту, який відбудеться "у найзручніший час", сторони сподіваються врегулювати стару територіальну суперечку.

Під час спільної прес-конференції лідери висловили бажання завершити переговори про укладення післявоєнного мирного договору.

"Я хотів би взяти час, щоб ґрунтовно поговорити про переговори щодо укладення мирного договору, а також міжнародні відносини", - сказав Абе Путіну, як свідчать японські журналісти.

"Я сподіваюся, що ми можемо поділитися нашими поглядами на майбутнє співробітництво між нашими країнами", - відповів президент Росії.

Як повідомив виданню японський чиновник, в рамках підготовки візиту Путіна домовлено про візит міністра закордонних справ Японії Фуміо Кішиді в Росію. Крім того, погоджено початок консультацій на рівні віце-прем'єр-міністрів країн.

Видання також повідомляє, що під час зустрічі Абе і Путіна порушували питання конфлікту в Україні.

Зокрема прем'єр Японії наполегливо закликав Росію "до конструктивної ролі" в урегулюванні кризи в Україні, повідомляють джерела.

Варто зазначити, що Японія і Росія намагаються зрушити з мертвої точки переговори про долю так званих Північних територій (островів південної Курильської гряди: Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї). Територіальна суперечка, що триває десятиліттями, не дає сторонам підписати мирний договір після закінчення Другої світової війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram